sugárszennyezés

2021.03.04. 10:08

Jövőre megpróbálják kiemelni a fukusimai atomerőmű megolvadt fűtőanyagát

Hat év alatt a negyedére sikerült csökkenteni az atomkatasztrófát szenvedett fukusimai atomerőműben keletkező sugárszennyezett víz napi átlagos mennyiségét – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelmi munkálatokat és az erőmű elbontását irányító illetékes.

(FILES) This handout picture taken and released by Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) on May 27, 2011 shows International Atomic Energy Agency (IAEA) inspection team members looking at the unit three reactor building at the Fukushima Daiichi nuclear power plant in the town of Okuma in Fukushima prefecture, some two months after the earthquake and tsunami hit the region on March 11, 2011. - Ten years after the Fukushima disaster, Japan's nuclear industry remains crippled, with the majority of the country's reactors halted or on the path towards decommissioning. (Photo by Handout / TEPCO / AFP) / TO GO WITH Japan-tsunami-nuclear-Fukushima-energy by Etienne BALMER -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TEPCO" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Ono Akira szerint 2014-ben naponta 540 köbméter sugárszennyezett víz keletkezett az atomerőmű különböző helyiségeiben, 2020-ban pedig sikerült az erőművet működtető vállalat, a TEPCO szakembereinek ezt a mennyiséget napi 140 köbméterre csökkenteni.

Ezt többféle megoldással sikerült elérni, elsősorban esővizet felfogó szerkezetekkel, másodsorban az erőmű köré, a földbe épített hűtőfallal, amely megakadályozza, hogy a talajvíz beszivárogjon a reaktorépület aljába, és ott keveredjen a sugárszennyezett hűtővízzel.

Ono szerint ezzel elérték a közép- és hosszútávú célkitűzést.

Tíz évvel ezelőtt, 2011. március 11-én kilences erejű földrengés rázta meg a szigetország keleti partvidékén fekvő Fukusima prefektúrát. A rengést követő szökőárban csaknem húszezer ember vesztette életét, s a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ottani atomerőműben. Az energiaellátás és a hűtőrendszer leállása miatt három reaktorban magolvadás ment végbe, ami hidrogénrobbanások kíséretében történt és súlyos környezetszennyezéssel járt. A folyékonnyá vált radioaktív fűtőanyag átégette a reaktor védőburkolatát. A tönkrement reaktorok hűtéséhez folyamatosan pumpálnak beléjük vizet, amely aztán a reaktorfalban lévő repedéseken át elfolyik a föld alatti helyiségekbe és a talajvízelvezető-rendszerbe, bejutva a talajvízbe.

Ezt a sugárszennyezett vizet folyamatosan szivattyúzzák ki az erőmű területén lévő hatalmas acéltartályokba. Mivel vészesen csökken a tartályok elhelyezéséhez szükséges hely, felmerült az ötlet, hogy a vizet sugármentesítés után leengedik a tengerbe. Környezetvédők és a szomszédos országok – elsősorban Dél-Korea – többször aggodalmukat fejezték ki emiatt, mert a veszélyesnek tartják a környezetre nézve.

Ono Akira arról is beszélt sajtótájékoztatóján, hogy

jövőre kísérletet tesznek a megolvadt fűtőanyag kiemelésére.

Az ehhez szükséges, egy brit cég által fejlesztett robotkar elkészítése lassabban folyik a kelleténél a nagy-britanniai járványhelyzet miatt. A robot csak néhány kilogramm fűtőanyag felemelésére lesz képes, ezért még egy, hozzá hasonlót kell legyártani, hogy el tudják végezni maradéktalanul munkálatokat – tette hozzá.

A Fukusima-1 atomerőmű teljes elbontását a tervek szerint 2050-re fejezik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!