természetes laboratórium

2019.02.06. 18:45

Izrael partjainál hemzsegnek a meleg vizet kedvelő cápák

Az elmúlt hónapokban szokatlanul sok, ráadásul veszélyeztetett fajokhoz tartozó állatot észleltek Hadera tengerparti város sekély vizében.

Forrás: AFP

Fotó: Jack Guez

„Néha 50-100 cápa is hemzseg itt” – közölte Ejal Bigal tengerkutató. Elmondta, hogy ritkán látni homokpadi cápák (Carcharhinus plumbeus) és sötétcápák (Carcharhinus obscurus) ilyen nagy populációját. Valószínűleg a területre a meleg víz csábítja őket, amely egy erőműből ömlik a tengerbe.

Bigal évek óta vizsgálja, mi hajtja az állatokat a Földközi-tenger keleti részébe. Az elmúlt 100 évben a földközi-tengeri cápák 95 százaléka kihalt. Mivel előnyben részesítik a partok közelében lévő sekély vizet, könnyebben fogják ki őket a halászok – mondta a Haifai Egyetem kutatója.

A homokpadi cápák ráadásul későn szaporodnak, gyakran csak húsz éves koruk után. Ezért is meglepő, hogy a veszélyeztetett faj ilyen sok példánya látható Izraelnél.

Lehetséges, hogy a terület halban gazdag volta is vonzza a cápákat, ráadásul minden évben más állatok érkeznek. Bigal már 41 cápát ellátott jeladóval, hogy kövesse az útjukat. Két homokpadi cápa már két éve Haderában tartózkodik, a többi állat azonban új érkező.

Bigal szerint a helyszín „a természet közepén lévő labor”, mert olyan sekély a víz, hogy a cápákat ki sem kell emelni ahhoz, hogy megvizsgálják őket. Ugyanakkor kérdéses, hogy ideális-e az emberekhez való közelség. A cápák a partról szabad szemmel is láthatóak, a búvárok gyakran merülnek le az állatokhoz.

A kutatók szerint a cápák még májusig lesznek megfigyelhetőek, akkor a tapasztalatok szerint ismét a hűvösebb vizek felé indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!