itthon otthon

2020.06.21. 08:07

Ismerje meg a legendák és a szerelem kastélyát! (videó)

A nádasdladányi kastélyt 1873-ban építette a Nádasdy-család – a legendák és a szerelem kastélyának is nevezik.

Nádasdladány, 2018. április 4. A kívülrõl már teljesen megújult nádasdladányi Nádasdy-kastély 2018. április 4-én. Megkezdõdik a kastély belsejének és parkjának felújítása, az 1,712 milliárd forintos beruházás várhatóan 2020-ra lesz kész. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Neogótikus, ezen belül Tudor-stílusban épült – ezért is érezhetjük magunkat úgy a kastély kertjében, mintha Angliában járnánk – írja az Origo.

Azért nevezik a szerelem kastélyának, mert gróf Nádasdy Ferenc és felesége, Zichy Ilona házasságkötésük idején kezdték el az építést. Az ifjú – mindössze 24 éves – feleség azonban váratlanul meghalt.

Nádasdy Ferenc szerelme olyan mély volt, hogy soha többé nem nősült meg, sőt, a kastély szobáit is úgy rendezte be, ahogyan eredetileg a feleségével eltervezték.

„A kastély a 19. század közepétől a II. világháború végéig a család egyik székhelye volt. Számukra nagyon fontos volt az ősök tisztelete: a család zászlaja a kastély tornyán lengett, a bejárat felett pedig a címerük kapott helyet. A zászló és a címer is több teremben látható. Berendezték az ősök csarnokát is, ahol a család portréi láthatók időrendi sorrendben” – mondta Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pedig úgy fogalmazott:

aki végigsétál a szobákon, úgy érezheti magát, mintha a grófi család éppen most lépett volna ki az épületből.

A kastély uniós támogatásból a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül újult meg. Budapesttől nyolcvan, a Balatontól húsz kilométerre van, és több történelmi város – Pápa, Veszprém – is a környéken található.

Borítókép: a nádasdladányi Nádasdy-kastély

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!