teljesítménykorlátozás

2018.03.30. 19:37

IPhone-tulajok tízezrei perelték be az Apple-t

Csaknem 64 ezer iPhone-tulajdonos indított pertársaságként közös polgári peres eljárást Dél-Koreában az Apple és helyi leányvállalata ellen régebbi mobiltelefonok teljesítményének szándékos korlátozása miatt - jelentette pénteken a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Forrás: pixabay.com

A Hannuri ügyvédi iroda 63 767 ügyfél nevében nyújtott be keresetet a bíróságon, s fejenként 200 ezer von (mintegy 47 ezer forint), vagyis összesen 12,75 milliárd von (nagyjából 3 milliárd forint) kártérítést követelnek az amerikai cégtől. Korábban még soha nem indított ennyi felperes közös eljárást senki ellen Dél-Koreában.

A teljesítménykorlátozást az Apple a régebbi telefonokban lévő, elöregedett akkumulátorokkal magyarázta, s arra hivatkozott, hogy azért fogták vissza szándékosan a készülékek teljesítményét, hogy a régebbi akkumulátorokkal is stabilan működjenek.

Az ügy amúgy az iPhone-ok egyik legnagyobb PR-kihívása elé állította az Apple-t,

és a cég a legutóbbi szoftverfrissítésben lehetővé is tette a felhasználóknak, hogy ellenőrizzék az akkumulátor állapotát.

A Hannuri szerint viszont az Apple-t nem pusztán a készülékek stabil működése vezérelte. A jogászok azzal érvelnek, hogy szerintük az Apple az akkumulátorok gyengülését akarta elkendőzni, meg akarta akadályozni, hogy ügyfelei elhagyják a márkát, és új készülék vásárlására akarta ösztönözni őket.

Januárban és márciusban két civil szervezet is mintegy 500 iPhone-tulaj nevében indított pert az Apple ellen Dél-Koreában. Ők fejenként több mint tízszer akkora kártérítést követelnek.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!