Egészségben rejlik a szépség

2018.07.21. 21:30

Visszanyerni a formát szülés után? Nem lehetetlen!

Sokakat már az távol tart, hogy a szülés után megváltozott testük az egyik legfontosabb téma a környezetükben. Csakhogy a mozgás sokkal többet jelenthet egy kismamának, mint az előnyös megjelenéshez való visszatalálás. Újra önmaguknak érezhetik magukat, ahogy az alább nyilatkozó négy anyuka is.

A Család.hu a Huffington Post cikke alapján négy édesanyát mutat be, akik arról vallanak, milyen kihívásokkal szembesültek a testmozgást és saját megváltozott testük elfogadását illetően a szülés után.

Lucy története

„A fitnesz a gyermekeim előtt is formálta az identitásom, és nagyon várom, hogy újra visszanyerjek egy kis énidőt, még ha csak egy órányit is egy héten, miközben valaki más gondoskodik a kicsikről” – mondta a 33 éves, kétgyermekes Lucy Alexander.

Fotó: Pxhere.com

A brit nő heti ötször járt edzeni, de első gyermeke születése után abbahagyta. A legnagyobb kihívás időt találni az edzésre, hiszen bűntudatot érez, ha otthon hagyja a gyermekeket, de a gyesből a drága edzések kifizetése is gond.

„Az éjszakai kelések és a hajnali 4-kor kezdődő reggelek azt jelentik, hogy este 8-kor (vagy amikor végre a totyogóst ágyba dugtuk) én is azonnal elalszom” – mesélte Lucy.

„Két évembe került, hogy visszatérjek az edzésekhez, és azt kell mondjam, nagyon nagy kihívás volt”

– tette hozzá a HuffPostnak. Szerencsére talált egy családi edzőtermet, ahol vigyáznak a gyermekekre, míg a szülők edzenek és mérsékeltek az áraik is.

Forrás: EMMA KIM / CULTURA CREATIVE / AFP

„Nem áltatom magam azzal, hogy igen, visszatértem a sport és az edzések normális ritmusába, tudom, hogy lesz olyan, hogy nem tudok majd részt venni, de remélem, hogy kezdetnek megfelel” – mondta Lucy, aki egyébként a This Girl Can aktivistája. A program az anyákat arra bátorítja, hogy térjenek vissza az edzőtermekbe szülés után.

„Tartsd észben, hogy nem vagy egyedül, sok másik nő is hasonlókat tapasztal. A hathetes kontroll lehet az a pont, ahol lassan el lehet kezdeni edzegetni, de

csak te magad döntheted el, mikor állsz valóban aktivitásra készen – és ez az időpont mindenkinél más”

– hangsúlyozta Kate Dale a kampány stratégiai vezetője.

Forrás: Pxhere.com

Katie története

Katie Edwards, a 33 éves kismama például teljesen abbahagyta imádott edzéseit, amikor 2016-ban terhes lett, de a szülés után 11 héttel beiratkozott egy olyan speciális, kismamáknak szánt edzésre, ahol a babakocsiban fekvő gyermekével együtt tornázhatott.

„A torna nagyon jót tett a mentális egészségemnek. Nehéz szülésem volt, ezért nem kötődtem eléggé a fiamhoz, mert nem tudtam őt leválasztani arról a fájdalomról, amit a szülésekor éreztem” – ismerte el Katie.

„Néhány héttel azután, hogy elkezdtem edzésre járni, és közben beszélgettem a többi kismamával, a dolgok sokkal könnyebbé váltak” – mondta Katie, aki ezután már úszni és a joga-pilates keveréke edzésekre (piyo) is eljárt. Csak arra a hat hétre hagyta abba, ami a második gyermeke születése és a kontroll között telt el.

Forrás: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Laura története

A 28 éves Laura Gay a futást kezdte újra szülés után: „Az első alkalommal alig tudtam megtenni másfél kilométert, amikor a testem figyelmeztetett, hogy ami sok, az sok.”

„Mindenem fájt, még az is, ami nem fájhatott. Abba kellett hagynom és elkeseredtem, hogy már soha nem leszek olyan fitt, amilyen voltam. Ezekkel a gondolatokkal kellett megküzdenem” – mesélte.

Nehéz volt elfogadnia azt is, hogy a teste a szüléstől megváltozott, de az segítette át, hogy mindig emlékeztette magát arra, hogy van egy gyermeke.

Forrás: PETER MULLER / CULTURA CREATIVE / AFP

Zoe története

A 39 éves Zoe Colver jégkorongozott a szülés előtt. Vissza akart térni, de nem volt egyszerű neki sem. Először ő is a babakocsis edzéssel kezdte, jógával folytatta, de nagyon nehéznek találta mindet.

„Nagyon meglepett, hogy fizikálisan mennyire legyengültem. Az elején egy fekvőtámaszt sem tudtam megcsinálni, de egyre jobb vagyok már” – emlékezett vissza.

„Nem kell sietni, finoman kezdj neki újra sétával és egy kis edzéssel.

A torna jó ürügy volt arra is, hogy kijussak a házból és újra önmagam kezdjek lenni” – üzente Zoe minden kismamának.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Család.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!