Ünnep

2020.10.04. 19:03

Idén Szlovénia küld karácsonyfát a pápának

Idén Szlovéniából származó fenyőfát állítanak fel karácsonyra a római Szent Péter téren – jelentette be szerdán a ljubljanai kormány.

Okostelefonjukkal fényképeznek az emberek a vatikáni Szent Péter téren 2019. december 5-én, miután felkapcsolták a karácsonyfa és a betlehem fényeit a Szent Péter-bazilika előtt.

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Ettore Ferrari

A karácsonyfa felállítása és az azt kísérő események jó alkalmat kínálnak Szlovénia népszerűsítésére áll a kormány közleményében.

A szlovén kormány szerint

a 30 méteres lucfenyő szimbolizálni fogja a Szlovénia függetlenségéről tartott népszavazás 30. évfordulóját is.

A karácsonyfaállítás szokását II. János Pál pápa honosította meg 1982-ben. Azóta minden évben más és más országból vagy régióból küldenek fenyőfát a Vatikánnak.

Szlovénia már egy évtizede minden évben felajánlott karácsonyfát a Szentszéknek, amely idén végül elfogadta a kis balkáni ország adományát.

A szlovén kormány 100 ezer euróra (36 millió forint) becsüli a vatikáni karácsonyfaállítás és a kísérőrendezvények költségét.

Ezen belül az 1 nagy és 42 kisebb fenyőfa megvásárlásának 40 ezer eurós (14,5 millió forintos) költségét a Szlovén Erdészeti Alapból fedezik.

Borítókép: okostelefonjukkal fényképeznek az emberek a vatikáni Szent Péter téren 2019. december 5-én, miután felkapcsolták a karácsonyfa és a betlehem fényeit a Szent Péter-bazilika előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!