kincseskamra

2020.07.17. 12:03

Hogy függ össze a Gyűrűk Ura és az Alien a Mekonggal?

A Mekong folyó vidékén 110 új fajt fedeztek fel az elmúlt két évben, a Természetvédelmi Világalap (WWF) a dél-ázsiai vidéket „igazi kincseskamrának” nevezte emiatt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a páratlan régió veszélyben van.

This photo taken on February 8, 2020 shows fishermen laying their nets on the Mekong River near Luang Prabang close to the site of an approved Laos dam site. - Environmentalists on May 12, 2020 have criticised Laos for pressing ahead with plans for another "destructive dam" on the Mekong River, a waterway already strangled by hydropower schemes. (Photo by Aidan JONES / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Aidan Jones

A terület egyedülállónak számít, megtalálhatók ott hegyek, száraz és vizes élőhelyek, mangrove erdők, klímája pedig forró és nedves. A Mekong vidékén az elmúlt húsz évben több mint 2500 fajt – köztük sokféle emlőst és madarat – fedeztek fel. Az utóbbi két évben is 110 új fajt azonosítottak a kutatók,

találtak egyebek mellett ormányos teknőcöt, egy halfajt, amely a Gyűrük ura nevet kapta és egy olyan növényt, amely az Alien-filmekből megismert különleges „arcköpő” tojásra emlékeztet.

Számos olyan faj – főként kétéltűek és hüllők – példányai élnek a területen, amelyek a világon sehol máshol nem fellelhetők.

A Kína, Laosz, Vietnam, Thaiföld, Mianmar és Kambodzsa területén lévő Mekong régió biológiai sokszínűsége ugyanakkor veszélyben van például az élőhelyek zsugorodása, a óriási vízierőművek építése és a nagy mértékű orvvadászat miatt – mondta el Stefan Ziegler, a WWF illetékese. Hozzátette:

arra kell törekedni, hogy a térség biológiai sokféleségét tartósan meg tudják óvni és a természeti erőforrásokat tartósan ki tudják használni.

A térségben 150 vízierőművet terveztek, 1973 és 2009 között mintegy 1,2 millió hektárnyi erdőt irtottak ki, miközben a terület az illegális vadkereskedelem egyik központjává vált.

Borítókép: ezek a helyi halászok könnyen lehet, hogy eddig ismeretlen fajokat is kihúznak a vízből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!