50 karát fölött

2018.04.09. 16:27

Hibátlan gyémántok kerülnek kalapács alá

Két hibátlan fehér gyémántot és egy eddig kizárólag királyi körökben mozgó pazar drágakövet kínál május 15-i árverésén a Sotheby's aukciósház.

Forrás: shutterstock

Fotó: Subbotina Anna

A kör alakú, briliáns módjára csiszolt egyik fehér gyémánt 51,71, míg oválisra csiszolt társa 50,39 karátos. Az aukciósház szerint a Botswanából származó két drágakő a valaha aukcióra került fehér gyémántok legnagyobbjai közé tartozik.

Az első, briliáns módjára csiszolt kő 7,8-9 millió svájci frankért (2-2,4 milliárd forint), az ovális 7-7,6 millióért cserélhet gazdát az árverésen.

A genfi licit másik sztárja a Farnese Blue nevű gyémánt lesz, amelyet az európai uralkodói családok birtokában töltött mintegy 300 év után most először árvereznek el.

A 6,1 karátos, sötét szürkés-kékes drágakő az indiai Golconda bányákból származik és szakértői becslések szerint a 3,5-5 millió svájci frankos leütési árat is elérheti a május 15-i liciten. A kő első tulajdonosa Farnese Erzsébet, Párma hercegének lánya volt, aki V. Fülöp spanyol királlyal kötött házassága alkalmából kapta 1715-ben.

A csepp alakú gyémánt több mint hét nemzedéken át öröklődött,

és mivel Erzsébet és Fülöp leszármazottai különböző európai családokba házasodtak be, a drágakő Spanyolországból Franciaországba, majd Olaszországba és Ausztriába került.

„Mindezidáig egy királyi ékszerdobozban rejtőzött. Leszámítva a közeli rokonokat és természetesen a királyi ékszerészeket, senki sem tudott a létezéséről” – közölte az aukciósház.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Subbotina Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!