indul a rehabilitáció

2020.12.18. 11:03

Három év után térhet haza két, Thaiföldre csempészett szumátrai orangután

A most négyéves nőstényeket, Ung Aingot és Natalee-t Malajzián keresztül próbálták becsempészni Thaiföldre 2017-ben, de a határon feltartóztatták a szállítmányt, a csempészeket elítélték.

A Sumatran orangutan sits in a cage before being repatriated from Thailand to Indonesia after having been smuggled into the kingdom, at Suvarnabhumi Airport in Bangkok in December 17, 2020. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Lillian SUWANRUMPHA

A kihalás fenyegette szumátrai orangután két Thaiföldre csempészett példányát szállították vissza természetes élőhelyükre, Indonéziába.

A most négyéves két nőstényt, Ung Aingot és Natalee-t Malajzián keresztül próbálták becsempészni Thaiföldre 2017-ben, de a határon feltartóztatták a szállítmányt, a csempészeket elítélték.

Az orangutánokat egy Ratcsaburi tartományban lévő rezervátumból szállították Bangkokba, amelynek nemzetközi repülőterén ünnepélyes ceremóniával búcsúztatták őket. A koronavírusteszten is átesett állatokat banánnal és zöld almával lakatták jól indulás előtt.

A thaiföldi kormány közlése szerint 2006 óta ez volt a hatodik orangutánrepatriálási akció, és eddig összesen 71 kicsempészett orangutánt küldtek vissza Indonéziába.

Thaiföldnek eltökélt szándéka megállítani a vadon élő fajokkal folytatott illegális kereskedelmet és visszaküldeni az állatokat természetes élőhelyükre – jelentette ki a bangkoki kormány képviselője a ceremónián.

A gazdag élővilágú Indonézia számára hatalmas kihívást jelent a vadon élő fajok tiltott kereskedelme – ismerte el az indonéz nagykövetség ügyvivője.

A most visszaküldött két orangutánt egy rehabilitációs központban szoktatják vissza a vadonhoz, mielőtt szabadon engedik őket természetes élőhelyükön Szumátrán.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) 7500 körülire becsüli a megmaradt szumátrai orangutánok számát. A szigorúan védett állatokat azért fogdossák össze csempészek, hogy társállatként, turistalátványosságként, étkezési vagy feltételezett gyógyászati célra adják el őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!