Új otthont kaptak

2021.11.29. 17:04

Harminc szélesszájú orrszarvút helyeztek el a ruandai Akagera Nemzeti Parkban

A The Guardian brit napilap szerint ez volt az eddigi legnagyobb szabású, légi úton történt orrszarvú-költöztetés.

A veszélyeztetett szélesszájú orrszarvú harminc egyedét szállították át Dél-Afrikából Ruandába, az Akagera Nemzeti Parkba.

Az állatok nyugtatót kaptak az út előtt, de nem kábították el őket teljesen, hogy állva utazzanak, de ne ijedjenek meg a szállítástól.

A harminc szélesszájú rinocérosz vasárnap érkezett meg új otthonába, a ruandai Akagera Nemzeti Parkba. A szakemberek azt remélik, hogy a parknak fontos szerepe lesz majd a faj hosszú távú túlélésében, és szaporodni fog az állomány.

A szélesszájú orrszarvúak száma Afrikában a becslések szerint 18 ezer egyedre csökkent, és a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta őket, mivel számuk nagyrészt a tülkük iránti kereslet miatt folytatott orvvadászat miatt csökken.

A kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvúakkal ellentétben, amelyek korábban Ruandában éltek, a szélesszájú orrszarvúak újonnan érkeztek az országba.

Az orrszarvúkat – 19 nőstényt és 11 hímet – a dél-afrikai Munyawana természetvédelmi terület Phinda magánrezervátumából hajtották el, Durbanból Kigaliba repültek, majd a földön szállítva jutottak Akagerába. Az állatok 40 órás, több mint 3400 kilométeres utat tettek meg.

A költöztetés a maga nemében egyedülálló volt.

A szállítás megszervezése csaknem három évig tartott.

A ruandai kormány az elmúlt 15-20 évben megmutatta, hogy komolyan veszi a természetvédelem kérdését. 2017-ben 18 keskenyszájú orrszarvút telepítettek vissza, és meg is tudták óvni őket. Eddig egyetlen orrszarvú sem pusztult el orvvadászat miatt az állományból, amely azóta nőtt is. A szélesszájú orrszarvúk betelepítése a nemzeti park újjáélesztésére irányuló terv legújabb lépése.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!