Indiában

2018.01.24. 11:44

A harcost szeretőként ábrázolja a film – zavargások törtek ki

Heves, erőszakba torkolló tiltakozások robbantak ki India több államában kedd este a Padmavati című bollywoodi film miatt, melynek betiltását elutasította a legfelsőbb bíróság.

Szerdai beszámolók szerint a tiltakozások kifejezetten erőszakossá váltak kedd estére Gudzsarát államban. Felgyújtottak többtucatnyi motorkerékpárt és megrongáltak mintegy 150 gépkocsit több olyan plázánál, amelyben mozi is van, valamint kifosztottak több üzletet. A rendőrség tíz embert őrizetbe vett – közölte az állam belügyminisztere. Az utóbbi két napban immár 60 embert vettek őrizetbe Gudzsarátban.

A tiltakozók a történelem meghamisításával vádolják a rendezőt, Szandzsaj Líla Bhanszalit, amiért filmjében egy muszlim uralkodót a rádzsput hindu harcos klánhoz tartozó Padmavati királynő „szeretőjeként” ábrázol. A filmkészítők tagadják ezt a vádat. A Padmavati a 16. századi szúfi epikus költemény, a Padmavat alapján készült. Az eposzban a királynő inkább öngyilkosságba menekül, nehogy Delhi muzulmán szultánjának fogságába kerüljön.

A kedd esti tüntetéseken a rendőrség több esetben tüzet nyitott, hogy szétoszlassa a tömeget. A tiltakozások várhatóan kiterjednek az ország több területére a film csütörtökre tervezett bemutatója előtt.

Cshattíszgarh közép-indiai államban a rádzsput közösség tucatnyi tagja tüntetett a film ellen, és égette el nyilvánosan Bhanszali képmását. A hindu közösségek és szervezetek tagjai a tervek szerint élőlánccal és motoros gyűléssel akarják szerdán utolsó figyelmeztetésben részesíteni a mozitulajdonosokat – mondta Rakesh Szingh Bais, a Szárva Kshatrija Mahaszbha közösség tagja.

Rádzsasztán rendőrfőnöke az mondta, hogy a Karni Szena és más rádzsput csoportok tagjai tiltakozást terveznek a film ellen az állam különböző pontjain. A rendőrség kisebb tüntetéseket engedélyez, de intézkedett a rend fenntartásáról – tette hozzá.

Novemberben a Bháratija Dzsanata hindu nacionalista párt Harijána állambeli vezetője, Szuradzs Pal Amu százmillió rúpiás (400 millió forintos) vérdíjat ajánlott fel annak, aki lefejezi a bemutatás előtt álló bollywoodi film női főszereplőjét, Dipika Padukone színésznőt és rendezőjét, Szandzsaj Líla Bhanszalit. A produkciót december 1-jétől játszották volna az indiai mozikban, ám a történtek után a forgalmazást elhalasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!