hátborzongató rítus

2020.09.01. 16:31

Hangszerré alakított emberi csontra bukkantak Stonehenge mellett

Ereklyeként emberi maradványokat őriztek meg a bronzkorban egy új felfedezés szerint: hangszerré alakított emberi combcsontra bukkantak egy sírban, amit a Stonehenge közelében találtak.

A general view shows the prehistoric monument of Stonehenge, a world heritage site, near Amesbury in south west England on December 11, 2013. The mysterious circle of standing stones set within earthworks, on Salisbury Plain in southwest England, is one of the most iconic ancient sites in Europe. Stonehenge's new visitor centre opens on December 18 in time for the winter solstice, hoping to provide an improved experience for the million tourists that flock annually to Britain's most famous prehistoric monument. AFP PHOTO / LEON NEAL (Photo by LEON NEAL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Leon Neal

A Bristoli Egyetem régészeinek felfedezése rávilágít arra, hogyan emlékeztek meg az elhunytakról 4500 éve – írta a BBC.com. A leletek korát rádiókarbonos és röntgensugaras eljárásokkal határozták meg.

„Még a modern világi társadalmakban is különösen nagy erővel ruházzák fel az emberi maradványokat, és úgy tűnik, ez a bronzkori emberre is igaz volt” – mondta Thomas Booth, az egyetem munkatársa.

„Ugyanakkor számunkra ma elképzelhetetlenül hátborzongatónak tűnik, ahogyan a halált kezelték, és amilyen kapcsolatban álltak vele abban a korban”

- tette hozzá.

Following a discovery near Stonehenge, scientists have found that people living in Bronze Age Britain kept human remains and turned them into objects: https://t.co/ZKLl7A8gkI

— BBC Radio Wiltshire (@BBCWiltshire) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">September 1, 2020

A felfedezést a Stonehenge közelében lévő Wilsfordban tették, a vésett és polírozott eszközöket más tárgyak, például kő- és bronzbalták, egy csontból készült tál és egy agyar mellett találták.

„Bár az emberi csonttöredékeket a sírokba is eltemették az elhunyt mellé, az élők otthonaiban is tartottak belőlük a padló alá temetve vagy éppen kiállítva. Ez arra utal, hogy a bronzkori ember nem tekintett olyan rémülettel vagy undorral a maradványokra, mint a ma embere” – mondta Joanna Brück szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!