Katasztrófa

2021.08.18. 18:23

Hamuvá vált a méhészetek és a fenyőerdők nagy része Törökországban

Elégett 4000 méhkaptár a törökországi erdőtüzekben, de ennél is nagyobb baj, hogy elpusztult a méhlegelőként szolgáló vörösfenyőerdők zöme is, amelyeknek regenerálódása évtizedekbe is telhet.

Hatalmas lángokkal ég a növényzet a törökországi Antalya üdülõvárostól 75 kilométerre keletre fekvõ Manavgat közelében 2021. augusztus 1-jén. Az erdõ- és bozóttüzek július 28-án kezdõdtek, majd az üdülõövezetben fekvõ tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet, turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból és több ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Forrás: MTI / AP

Fotó: -

Július végén és augusztus elején több mint 200 erdőtűzben körülbelül 1600 négyzetkilométernyi erdő égett le Törökország égei- és földközi-tengeri partvidékén.

A katasztrófa súlyos csapást mért a turizmusra és a ritka és értékes fenyőmézéről híres Mugla tartomány méztermelésére is.

A fenyőmézt adó erdők többsége is elpusztult, ezért idén nagyon kicsi lesz a méztermés Muglában – közölte Samil Tuncay Bestoy, a térségbeli környezet- és méhvédelmi egyesület elnöke.

A szakértő szerint 7000 család megélhetése került veszélybe azzal, hogy hamuvá vált a méhészetek és a fenyőerdők nagy része.

Szerinte a legnagyobb veszteséget az jelenti, hogy a termőterületet adó vörösfenyőerdők többsége elpusztult a tüzekben, és

„ezek 20, de talán 30 év alatt sem regenerálódnak teljes mértékben”, vagyis évtizedekre veszélybe került a méztermelés.

Bestoy szerint a kaptárak jelentős része egy szerencse folytán megmenekült – a tűz idején a vándorméhészek még nem voltak ott Muglában, ahova csak augusztus végére szoktak megérkezni -, ám hiába vannak meg a méhcsaládok, a fenyvesek hiányában nem tudnak hol legelni, és akár el is pusztulhatnak.

A Törökországban termelt fenyőméz háromnegyede Mugla tartományból származik, ahol évente 20-25 tonnát állítanak elő.

A legnagyobb ásványianyag-tartalmú mézfajtát, amelyet harmatméznek is neveznek, a növények levelein található, a fenyő nedveiből a levéltetvek által előállított mézharmat összegyűjtésével készítik méhek.

Borítókép: hatalmas lángokkal ég a növényzet a törökországi Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat közelében 2021. augusztus 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!