Kínos

2020.01.29. 12:25

Hamis Picassók miatt állítottak bíróság elé egy német fogorvost

A férfi azt állítja, hogy meg volt győződve a művek valódiságáról.

A man looks at a photograph by French photographer Robert Doisneau entitled "The Fate Line: Pablo Picasso at Vallauris, 1952." during the presentation of the photo-exhibition "Picasso, photographer's gaze", on June 5, 2019 at the Picasso Museum in Barcelona. (Photo by LLUIS GENE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Bíróság elé állítottak kedden egy orvost Németországban, mert 26 hamis Picasso-festményt mutatott be művészeti aukciósházak szakértőinek értékbecslés céljából.

Az 52 éves neussi (Észak-Rajna-Vesztfália) fogorvost szerzői jog által védett művek engedély nélküli hasznosításával és hamis okmányok felhasználásával vádolják, csalási kísérlettel azonban nem, mert eladásról nem tárgyalt a szakértőkkel.

A fogorvos egy ötcsillagos düsseldorfi szállodában tartott prezentációt műkincspiaci szakértőknek.

A férfi azt állítja, hogy ő meg volt győződve a művek valódiságáról, amelyet – szerinte – a Picasso Alapítvány is igazolt számára egy hatszámjegyű (euró)összegért. Az ügyészség azonban nem hisz neki, mert az alapítvány sosem kér pénzt a szakvéleményért.

A bíróság négy tárgyalási napot tűzött ki.

Borítókép: illusztráció / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!