A városalapító nyomában

2020.02.22. 11:58

Hamarosan ön is meglátogathatja Romulus síremlékét az örök városban

Megnyitják a látogatók előtt Róma alapítójának pár napja felfedezett szentélyét. A Kr. e. 6. századi síremléket feltételezhetően két év múlva tekinthetik meg az olasz fővárosba utazók.

Forrás: Shutterstock

Két éven belül megnyithatják a látogatók előtt az ókori Róma első királyának, Romulusnak a Kr. e. 6. századi szentélyét – közölte pénteken Alfonsina Russo, a római Colosseum régészeti parkjának igazgatója pár nappal azután, hogy az olasz fővárosban bejelentették a föld alatti síremlék felfedezését.

A legendás Romulusnak, az örök város alapítójának tiszteletére emelt oltárt és a szarkofágot egy föld alatti teremben (hipogeum) találták meg a Forum Romanum területén. A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll, amely a Kr. e. 6. századból származik.

A szentély bejárata a Curia Julia kapuja alatt
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

A szentélyt a Curia Julia bejárata alatt tárták fel – ez az épület volt a római szenátus találkozóhelye Julius Caesar idején. A park közleménye szerint a szentély helye a Forum Romanumon belül egybeesik azzal a területtel, amelyet az ókori rómaiak Romulus sírjának tekintettek.

„A felfedezés új fényt vet Róma történelmére”

- mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Alfonsina Russo, egyúttal bejelentve, hogy a 2500 éves helyszínt a tervek szerint két éven belül megnyitják a látogatók előtt.

A szakemberek szerint azonban nem temetkezési helyről, csupán síremlékről, egy szimbolikus sírról van szó, mivel a hagyomány szerint Romulus eltűnt egy viharban, vagy a szenátorok megölték és darabokra szabdalták. Halála után Romulust Quirinus néven istenként tisztelték. A park szerint a szentélyt nem sokkal a halála után emelhették, hogy kultuszát és emlékét ünnepeljék.

Egyelőre nem találtak csontokat
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

A szentélyt 1899-ben fedezték fel először, ám hamar a feledés homályába merült, mivel nem tulajdonítottak neki jelentőséget. Akkor agyagedényeket találtak a szarkofágban, de csontokat nem. A régészek most újra ásatásokat kezdtek a területen, és tavaly novemberben elkezdték lebontani a lépcsősort, amely a szentély felett húzódott. A lelet valódi jelentősége csak az újabb ásatások és kutatások fényében vált világossá. A tervek szerint áprilisban újabb munkálatok kezdődnek. Az ásatást vezető Patrizia Fortini szerint a szentély további részei tárulhatnak fel.

A római mitológia szerint az örök várost Romulus és Remus, Mars hadisten és Rhea Silvia papnő ikergyermekei alapították. Romulus magának akarta a hatalmat, ezért megölte Remust, és ő lett Róma első királya. A város alapítását a hagyomány Kr. e. 753. április 21-re teszi.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!