klímaváltozás

2019.07.01. 13:24

Hamar tűnt el idén tavasszal az alaszkai tengerjég

Ez hatással van a vadállatokra és a halakra, a partvidéki lakosok fontos táplálékforrására.

Forrás: Shutterstock

A korai olvadást az óceánok különösen meleg vize okozta – írja az Anchorage Daily News című napilap.

Az olvadás miatt a vadászok több mint 80 kilométert utaztak hajóikon, hogy fókákat találjanak a tengerjégen.

A szakállas fókákat (Erignathus barbatus) korábban közvetlenül a falun kívül lehetett már vadászni, a tengerjég azonban idén messze északra visszahúzódott.

Rick Thoman, a fairbanksi Alaszkai Egyetem klimatológusa az elmúlt héten azt írta a közösségi médiában, hogy a Bering-tenger északi része és a Csukcs-tenger déli része „megfőtt”.

A víz felszíni hőmérséklete a múlt héten 5 Celsius-fokkal lépte túl az 1981-2010 közötti átlagot, elérve a 15 Celsius-fokot. Ennek hatása van a klímára, az táplálékhálózatra, a közösségekre és a kereskedelemre – mutatott rá a szakértő.

A meleg a szokásos menetrendet hetekkel megelőzve érkezett, ami a klímaváltozás okozta visszacsatolási spirál része: az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt kevesebb a tengerjég, emiatt melegebbek az óceánok.

„A vizek melegebbek, mint tavaly ilyenkor, pedig akkor extrém meleg év volt” – hangsúlyozta Thoman.

Lisa Sheffield Guy, az Egyesült Államok északi-sarkvidéki kutatókonzorciumának tagja, tengeri madarakkal foglalkozó biológus a St. Lawrence-szigeten tanulmányozta az állatokat. Mint mondta, aggódik, hogy a meleg miatt a madarak nehezebben találják meg apró tengeri táplálékukat. A hőség miatt prédájuk mélyebbre vagy a vadászterülettől távolabb kerül.

„A melegedés azzal egy időben történt, hogy nagy számú elpusztult fókát találtak Alaszka nyugati és északi partjainál” – fejtette ki Thoman.

Szintén nagy számú szürke bálna (Eschrichtius robustus) pusztult el Alaszka déli partjainál, ahol a felszíni hőmérséklet szokatlanul magas. Mint a szakértő megjegyezte, nem tudni, hogy ebben a víz magas hőmérséklete is közrejátszott-e. „Az biztos, hogy minden egyszerre történik” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!