bitcoinból gazdagodtak meg

2019.04.23. 11:26

Halálbüntetést is kaphat egy tengeren lakó milliomos házaspár

Úgy hitték, a partoktól távol már egyetlen ország törvényei sem vonatkoznak rájuk, a thai hatóságok azonban másképp gondolják.

A thaiföldi hatóságok megkezdték hétfőn a világ első olyan lakóházának a felszámolását, amelyet egy amerikai-thaiföldi pár létesített a thaiföldi partok mentén a nyílt tengeren, úgymond kívül minden ország vagy bíróság joghatóságán.

Chad Elwartowski, a bitcoinból meggazdagodott amerikai milliomos és thaiföldi élettársa, Supranee Thepdet néhány hónapja épített egy vízen lebegő nyolcszögletű lakóalkalmatosságot 26 kilométerre Phuket sziget partjaitól, szerintük Thaiföld felségterületén kívül. Csakhogy a thaiföldi hatóságok szerint az építmény a 200 tengeri mérföldes (321 kilométeres) kizárólagos gazdasági övezeten belül fekszik, így sérti az ország szuverenitását, ami akár életfogytiglani börtönnel, sőt halállal büntethető. A pár ellen vádat emeltek.

A 46 éves férfi és partnere két hónapig lakott a tengeri lakban, kinyilvánítva a közösségi médiában, hogy egyetlen ország törvényei, egyetlen bíróság ítéletei sem vonatkoznak rájuk.

A thaiföldi hatóságok első, április 13-i razziája elől menekültek el, jelenleg szökésben vannak, a hatóságok szerint még Thaiföldön. Az amerikai férfi vízumát a thai hatóságok visszavonták. A házikót partra vontatják tárgyi bizonyítékként a pár elleni eljárásban.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155547083471179&set=a.10151538306226179&type=3

A férfi és élettársa tagja az úgynevezett seasteadig mozgalomnak, amely nemzetközi vizeken, a világ államainak joghatóságán kívül szeretne úszó településeket alapítani. Az Andamán-tengeren, Phuket mellett lebegő ház volt az első megvalósult projektje az utópisztikus mozgalomnak, amelyet kezdetben támogatott Peter Thiel, a PayPal társalapítója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!