bombahír

2019.08.27. 12:01

Fültanúk szerint Trump atombomba bevetését javasolta a hurrikánok ellen

Idézett források szerint az elnök hivatali ideje első évében többször is javasolta, hogy vizsgálják meg atombomba bevethetőségének lehetőségét.

Forrás: AFP

Fotó: MANDEL NGAN

Atombomba bevetését javasolta többször is Donald Trump amerikai elnök a hurrikánok ellen egyes források szerint, akik fültanúi voltak az elnök nem nyilvános megjegyzéseinek és akiket tájékoztattak az amerikai nemzetbiztonsági tanács ülésein elhangzottakról – jelentette az Axios hírportál. Trump hamis hírnek nevezte a hírportál jelentését.

Az Axios által idézett források szerint az elnök hivatali ideje első évében többször is javasolta bel- és nemzetbiztonsági tisztségviselőknek, akik tájékoztatást adtak neki a hurrikánokról, hogy vizsgálják meg atombomba bevethetőségének lehetőségét az Egyesült Államok területe felé közeledő trópusi viharok szétoszlatására.

Arra a kérdésre, hogy az illető tisztségviselők hogyan reagáltak az elnöki javaslatra, egy forrás felidézett egy esetet: leírása szerint döbbenet és csend volt a teremben, egy tisztségviselő pedig azt mondta, meg fogják vizsgálni a lehetőségeket. A tanácskozás után pedig a tisztségviselők tanácstalanul álltak, hogy mitévők legyenek.

Donald Trump egy másik alkalommal egy magas rangú tisztségviselővel beszélt a témáról szintén még 2017-ben, és erről is készült feljegyzés, amelyet idézve egy forrás azt mondta: az elnök csak egyszerűen bombáról beszélt.

A téma néhány alkalom után többé nem került szóba, és az ötlet nem vált komoly megfontolás tárgyává – írta a hírportál.

Trump elnök nevetségesnek nevezte a Twitteren, hogy atomfegyverrel akarta volna szétoszlatni a nagy hurrikánokat, mielőtt partot érnek az Egyesült Államokban. Állítása szerint soha nem beszélt ilyenről, az Axios jelentése csak egy újabb „hamis hír”.

Pár órával később a cikket jegyző újságíró az Axiostól, Jonathan Swan a Twitteren azt írta, hogy a riport minden szava mellett kitart.

„Legalább két alkalommal beszélt erről elnöksége első évében és egy kicsit később, és az egyik párbeszédről feljegyzés is készült” – húzta alá Swan.

Az Axios szerint a hurrikánok szétoszlatásának ötlete atombomba felrobbantásával már jóval korábban felmerült: Dwight D. Eisenhower elnök hivatali idejében (1953-61) beszélt róla először egy kormány által megbízott tudós, majd még többször előkerült a téma, de a tudósok többsége mindig egyetértett abban, hogy az ötlet nem valósítható meg, sőt a bomba még nagyobb kárt okozhat, mint maga a hurrikán.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök 2019. június 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!