furcsa kísérlet

2021.03.25. 09:00

Föld körül keringtek francia borok, de ugyanolyan finomak maradtak

A súlytalanság állapota nem rontott azoknak a francia bordeaux-i boroknak a minőségén, amelyek több mint egy évet töltöttek el a Nemzetköz Űrállomáson egy tudományos kísérlet részeként a Föld körül keringve – közölték szerdán francai kutatók a borok első kóstolása, elemzése után.

Mayor of Bordeaux Pierre Hurmic tastes wine from "anonymised" bottles of Petrus including one that went in space, at the University of Bordeaux Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV - Institute of Vine & Wine Science) in Villenave-d'Ornon, on the outskirts of Bordeaux, southwestern France, on March 1, 2021. - It has come back from afar after a trip in the extreme conditions of space: in Bordeaux, bottles of Petrus and vine shoots are analysed by researchers who are developing an experiment on micro-gravity, the accelerating potential of more agriculture "resilient" on earth. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Philippe Lopez

Tizenkét üveg francai bor,

köztük egy ötezer eurót érő Petrus Pomerol tért vissza januárban a Földre az űrállomásról.

A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállhatóbbá tegyék a klímaváltozásnak és a betegségeknek azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket. A tudósok jobban meg akarják érteni a növények öregedésének a folyamatát, az erjedést a borban.

A kóstolások részeként a bordeaux-i borkutató intézetben 12 borszakértő vakon tesztelte az egyik űrben járt palackot együtt ugyanazon, de borpincében maradt évjárattal. A palackok egy speciális acélhengerbe zárva járták meg a világűrt.

„Könnyek szöktek a szemembe”

- mondta utána Nicola Gaume, a tudományos kísérletet megszervező Space Cargo Unlimited luxemburgi startup vállalkozás elnök-vezérigazgatója a kóstolás után. Gaume az előzetes eredményeket bátorítónak nevezte, hozzátéve, hogy ez még csak a kezdet. Közölte hogy a kísérlet a súlytalanságra összpontosított, amely hatalmas stresszt jelent a bor számára.

Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója közölte, hogy a Földön maradt bor íze „fiatalabb volt, mint azé, amely megjárta a világűrt”.

„Az, amelyik a Földön maradt, nekem egy kicsit fanyarabb, egy kicsit tanninosabb és egy kicsit fiatalabb volt. Az űrben jártnak a tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz”

- tette hozzá.

A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére – mondta Michael Lebert, a Friedrich-Alexander Egyetem biológusa, a projekt konzultánsa.

Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradtak annak ellenére, hogy kevesebb fény és víz érte őket.

Ha sikerül megállapítani, hogy miért, az segítheti a tudósokat életerősebb fajták létrehozásához a Földön és megnyithatja az utat a szőlőművelés és borkészítése előtt a világűrben – tette hozzá a német szakember.

Borítókép: az egyik szakértő teszteli a „földönkívüli” bort

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!