kihagyhatatlan lehetőség

2018.10.11. 13:45

Félmillió dollárt is adhatnak a Holdról származó meteoritért

Évezredekkel ezelőtt hullhatott a Földre az a csaknem hat kilós holdkő, amelyet a héten bocsátanak árverésre.

US Astronaut Buzz Aldrin, walking on the Moon July 20 1969. Taken during the first Lunar landing of the Apollo 11 space mission by NASA. World History Archive

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Ann Ronan Picture Library

Félmillió dollárért (141 millió forint) is gazdát cserélhet a Holdról származó, 5,5 kilogrammos meteorit a bostoni székhelyű RR Auction csütörtökön kezdődő és október 18-ig tartó internetes licitjén.

Az NWA 11789 jelzésű, vagy más néven Buagaba meteoritot tavaly fedezték fel az északnyugat-afrikai Mauritánia egy távoli vidékén, noha valószínűleg évezredekkel ezelőtt hullott le a Földre. Az aukciósház szerint „ez az egyik legjelentősebb meteorit, amely jelenleg megvásárolható a világon” és az egyik legnagyobb holdi eredetű kő, amely valaha aukcióra került.

Az objektum valójában hat töredékből áll, amelyek egy kirakós darabjaiként illeszkednek egybe. A legnagyobb darab nagyjából 2,7 kilogrammot nyom.

A meteoritot árverésre bocsátó Aerolite Meteorites vállalat vezérigazgatója, Geoff Notkin szerint az ismert holdi eredetű meteoritok többsége nem nagyobb egy diónál vagy egy golflabdánál. „Amint ezt megláttuk, tudtuk, hogy rendkívüli darabbal van dolgunk” – mondta Notkin, hozzátéve, hogy ilyen alkalom nagyon ritkán adódik az ember életében.

Fotó: www.rrauction.com

Az árverésre bocsátott meteorit egyike azon kevés ismert holdi meteoritoknak, amelyek felső rétege részben megolvadt a Föld légkörén való keresztülszáguldáskor.

Az objektum egy másik különlegessége, hogy „páratlan”. Gyakran előfordul, hogy ugyanazon meteorit különböző darabjait fedezik fel, csak más-más időpontokban, ezeket nevezik „páros” meteoritoknak. Egy „páratlan” darab sokkal vonzóbb a gyűjtőknek és talán a tudomány számára is értékesebb.

Az RR Auction alelnöke, Robert Livingston szerint egy ilyen árverés nyújt egyedül alkalmat a gyűjtőknek, hogy hozzájussanak a Hold egy darabjához, mivel az asztronauták által lehozott holdkövek az Egyesült Államok tulajdonát képezik.

Borítókép: Buzz Aldrin sétája a Holdon 1969 július 20-án.

Forrás: AFP/Ann Ronan Picture Library

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!