a növények is éreznek?

2021.07.23. 20:03

Ez érdekes! Vészjelzést küldött a megtámadott paradicsom

A cím nem egy megkésett áprilisi tréfa: új kutatás igazolta, hogy a növények is rendelkeznek saját idegrendszerrel, amivel külső támadásokra tudnak reagálni. Ha például a paradicsom termését hernyó kezdi el majszolni, akkor egy elektromos jel továbbítódik a növény ép részeibe, aminek hatására megkezdődik egy védekezést szolgáló vegyület, a hidrogén-peroxid termelése.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az emberi idegrendszer idegsejtekből, vagyis neuronokból épül fel, ezek elektromos jelek formájában továbbítják az információkat testünk különböző részeibe. Köztudott, hogy a növényeknek nincsenek neuronjai, vannak viszont szállítószöveteik – farész és háncsrész – amikkel a víz és a tápanyagok szállítását bonyolítják le – írja az Origo.

A legújabb kutatások szerint azonban a szállítószövetek nem csak a növény tápanyagellátását biztosítják, de egyfajta idegendszerként is szolgálnak, jóllehet, ennek részleteit egyelőre nem sikerült megismerni

A növény reagált a támadásra

A vizsgálat során Niemeyer Reissig cseresznyeparadicsomokat rakott Faraday-kalitkákba, hogy kiküszöbölje a külső, zavaró elektromágneses hatásokat. Ezt követően egy kártevő lepkefaj, a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyóit helyezte a paradicsomnövények terméseire. A kutatók végül elektródákat tettek a bogyók kocsányára.

Amikor a hernyók elkezdték enni a termést, a műszerek az elektromos aktivitásmintázat változását érzékelték. A módosulás mértéke edig nagyban függött a bogyók érettségétől.

„A termés elektromos aktivitása minden pillanatban változik. A rovarok támadásakor egyértelműen kimutatható egy jellegzetes mintázat” – idézte a New Scientist tudományos magazin Niemeyer Reissiget.

Mégsem legenda, biokémiai bizonyíték van rá, hogy reagálnak a külvilág ingereire a növények
Fotó: Shutterstock / illusztráció

 

A szakértők azt is megfigyelték, hogy

a sérült növény még érintetlen bogyóiban és leveleiben megnőtt egy vegyület a hidrogén-peroxid szintje.

Egyelőre nem teljesen világos, mi célt szolgálhat a molekula, Niemeyer Reissig szerint vagy a fertőzésveszélyt akarja elhárítani vele a növény, vagy sejthalált indukál a károsodott részekben, hogy akadályozza a kórokozók terjedését.

Az eredményeket a Frontiers in Sustainable Food Systems című folyóiratban publikálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!