A pincében porosodtak

2021.11.25. 12:22

Ernest Shackleton és Robert Falcon Scott sarkkutatók hajónaplóira bukkantak Új-Zélandon

A felbecsülhetetlen értékű leletekre az új-zélandi meteorológiai szolgálat egyik pinceraktárában találtak rá.

A szolgálat személyzete talált rá néhány híres Antarktisz-expedíció hajónaplóinak sorozatára, miközben arra készültek, hogy átköltöztessék a wellingtoni épületet - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

Az Aurora hajó 1916-17-es hajónaplójában feljegyezték azokat a körülményeket, amelyek Shackleton 1914-16-os Ross-szigetről induló, Antarktiszt átszelő expedíciója tagjainak megmentését jellemezték.

Rátaláltak a Scott kutatócsoportját szállító Terra Nova hajó 1910-es és 1911-es két hajónaplójára is, ez volt Scott második utazása a Déli-sark térségébe, amikor elsőként akarta elérni a Déli-sarkot.

Roald Amundsen mögött másodikként érte el a Déli-sarkot, és a visszaúton életét vesztette a Ross-selfjégen.

Találtak még leltárjegyzékeket, valamint leveleket Douglas Mawson híres ausztrál geológustól, sarkkutatótól.

Amikor Kevin Aldernek, a meteorológiai szolgálat vezetőjének egy kollégája átadta a dokumentumokat és megkérdezte, hogy valami értékeset tartalmaznak-e, Alder elképedt a Terra Nova szavak láttán.

"Senki sem tudta, hogy léteznek ezek. Régóta feledésbe merültek, valószínűleg 50 éve ugyanazon a polcon voltak"

- mondta Alder.

A dokumentumok nemcsak az időjárási körülményeket és a hajó pozícióját jegyezték fel, hanem megfigyeléseket is a pingvinekről, az orkákról, az Erebus vulkánról és a tengeri jég állapotáról.

A feljegyzések nagyon jó állapotba maradtak fenn, mivel egy hűvös, sötét szobában hevertek. "Szinte semmit nem koptak, Elképesztő, mivel régi tintával írták lúdtollal - tette hozzá Alder.

Borítókép: a Terra Nova-expedíció tagjai az Antarktiszon (1910-1913): Robert Falcon Scott (1868 -1912), George Clarke Simpson (1878-1965), Henry Bowers (1883-1912) és Edgar Evans (1876-1912). Fotó: Leemag/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!