Kampányüzemmód

2019.03.04. 06:50

Énekszóval nyerné el a választók kegyét a dalos kedvű thai kormányfő

A március 24-i választások közeledtével újabb, immár nyolcadik dalát jelentette meg hétfőn Prajuth Csan-ocsa, a thaiföldi juntát vezető miniszterelnök.

In this picture taken on February 14, 2019 Thai Prime Minister Prayut Chan-O-Cha speaks after witnessing a disaster management training exercise at a military base in Lopburi. - Junta chief Prayut Chan-O-Cha's grip on power was tossed into doubt by the political cameo of a princess. But a week later his ambitions to rebrand as a civilian leader again appear on track, a survivor - for now - of Thailand's treacherous, see-sawing politics. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) / TO GO WITH Thailand-politics FOCUS by Sophie DEVILLER

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Jewel Samad

Az Új nap című szerzeményben a nyugalmazott tábornok arról énekel, hogy régóta egy új napról álmodik, egy fontos napról Thaiföld történetében, amellyel az ország nagyot lép a demokrácia irányába. „Egy új nap közeleg, hogy a múlt hibáit helyrehozzuk, hogy összefogjunk azok ellen, akik ártani akarnak Thaiföldnek” – önti dalba választási üzenetét Prajuth Csan-ocsa.

Ez már a 64 éves volt tábornok nyolcadik dala, amióta vezetésével a katonaság 2014-ben átvette az ország irányítását. Korábbi dalai többnyire a hazafiasságról és a türelem fontosságáról szóltak, de a nóták egyre veszítettek népszerűségükből, ahogy a thaiföldiek türelme fogyni kezdett.

Prajut Csan-ocsa maga is indul kormányfőjelöltként a választáson. Első kampánybeszédét várhatóan a hét végén tartja majd.

A junta, miután belpolitikai káosz és tömegtüntetések közepette átvette a hatalmat, azt ígérte, hogy egy évig lesz hatalmon, és választásokat tartanak. Azóta a választások megtartását legalább ötször elhalasztották arra hivatkozva, hogy több idő kell a reformok végrehajtására, illetve a király halála tán a zökkenőmentes utódlás lebonyolításához.

Elemzők szerint a március 24-i választások aligha lesznek demokratikusak, mert a választási szabályok a juntának kedveznek. A miniszterelnök személyéről például a katonai vezetés által kinevezett szenátus szavaz majd.

Borítókép: Prajuth Csan-ocsa beszédet mond egy katasztrófavédelmi gyakorlat résztvevőinek 2019. február 14-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!