minden, amit tudni kell

2021.09.16. 17:20

Elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának Társadalom című új kötete

Bemutatták Magyarország Nemzeti Atlasza (MNA) Társadalom, illetve az angol nyelvű Society című, új nyomtatott köteteit és azok interaktív, digitális változatát (e-MNA) csütörtökön Budapesten.

Forrás: ELKH.hu

„Az MNA Társadalom kötet tartalmazza a Kárpát-medencéről, és azon belül a mai Magyarországról rendelkezésre álló, grafikusan ábrázolható ismeretek jelentős részét.

Fontos kordokumentum, amely a rendkívül széles körű és sokrétű tudást érdekes formában tartalmazza, így azt nemcsak a földrajztudósok, hanem a történészek, a gazdasági szakemberek, a diákok és más érdeklődők nagy haszonnal forgathatják”

- mondta Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke a kötet jelentőségét méltatva a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában rendezett ünnepélyes bemutatón.

Mint hozzátette, a kiadvány csaknem az elmúlt száz évet felölelve ábrázolja a magyar társadalom állapotát, elkészítése az MTA égisze alatt kezdődött és az ELKH égisze alatt fejeződött be.

Maróth Miklós
Fotó: ELKH.hu

Freund Tamás, az MTA elnöke felidézte, hogy az első kötet három évvel ezelőtt jelent meg Természeti környezet címmel, ennek folytatásaként vehetjük kezünkbe a sorozat új kötetet, amelynek előkészítése már 2018 őszén megkezdődött. A kiadó és a munkálatok koordinátora ezúttal is a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézete volt, melynek munkáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) segítette.

Az MNA új kötete átfogó képet nyújt a népesedési folyamatokról, a magyar nemzetet alkotó népcsoportokról, feltárja az emberek életkörülményeit, életminőségét, bárhol is éljenek az országban

- fogalmazott Freund Tamás.

Vukovich Gabriella, a kötet kiadásában közreműködő KSH elnöke elmondta, hogy a hivatal adatain túl a kötetben megtalálhatóak a különböző országok statisztikai hivatalaiból beszerzett adatok is. A KSH elnöke szerint a kiadvány azon túl, hogy eligazít minket abban, hogy milyen társadalmi változások következtek be, a további tudományos elemzéseknek is jó alapot szolgáltat.

A kötetet Kocsis Károly, az ELKH CSFK FTI igazgatója, az MNA főszerkesztője mutatta be. Az alkotók a társadalom szerkezetének, a társadalmi folyamatoknak a jelen állapotát és múltbeli gyökereit főként 13 országra, több mint 39 ezer településre vonatkozóan mutatják be, alapvetően térképek segítségével.

A kötet elkészítésében – túlnyomórészt hazai egyetemeken, kutatóintézetekben, kormányzati szerveknél dolgozó – 5 kötet- és 13 fejezetszerkesztő, 42 fejezet- és 85 térképszerző vett részt – tette hozzá.

A nagyméretű kiadványban csaknem 200 oldalon, 12 fejezetre tagolva 377 térkép, ábra, táblázat és 73 fénykép segítségével mutatják be hazánk társadalmát.

A kötet fejezetei három nagy – a népességgel, településekkel és életkörülményekkel, életminőséggel kapcsolatos tématerületbe sorolhatók.

A népességgel kapcsolatban többek között olyan témakörök területi sajátosságairól tájékozódhatunk, mint a termékenység, a születéskor várható élettartam, a daganatos halálozások, az öngyilkosság, a külföldiek és külföldön születettek.

A kötet foglalkozik ezeken túl a külföldre ingázás, az elöregedés, az etnikai-nyelvi és vallási megoszlás, az iskolai végzettség, a gazdasági aktivitás, a munkanélküliség, a közfoglalkoztatottak, illetve a személyi jövedelem területi sajátosságaival is.

A települések témaköre főként a településhálózattal, a városok típusaival, dinamikájával, szerkezetével, Budapesttel és agglomerációjával, illetve a falvakkal, a szórványokkal és tanyákkal foglalkozik.

Az életminőséggel kapcsolatos tématerület részeként többek között a fekvőbeteg-szakellátás, a Covid-19, a szociális segélyben, rokkantsági ellátásban részesülők, az angoltudás, a lakások jellemzői és átlagára, a betöltetlen háziorvosi szolgálatok, a kórházak és gimnáziumok elérhetősége, továbbá a közúti balesetek és a bűnözés területi sajátosságait ismerhetik meg az olvasók.

Az atlasz tartalma a www.emna.hu honlapon interaktív térképek formájában is, díjmentesen elérhető (e-MNA). Az egyidejűleg magyar és angol nyelven megjelenő online változat naprakész tájékoztatást nyújt a legfrissebb adatok megjelenítésével, emellett interaktív funkciókat is felkínál a felhasználó számára. Ezáltal a térképolvasóknak lehetőségük van a térbeli adatok egyéni szempontok szerinti lekérdezésére, valamint kapcsolatba léphetnek a szerkesztőkkel is.

Az ELKH CSFK ezúttal is háromezer magyar nyelvű kötetet ajánlott fel és juttat el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közvetítésével a Kárpát-medencei(a határainkon inneni és túli) magyar nyelvű közép- és felsőfokú képzést folytató intézmények számára – olvasható a helyszínen kiosztott sajtóanyagban. Az angol nyelvű kötetek felét a Kiadó a kormányzati munka támogatására, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak ajánlotta fel. A jelenlegi kötet a bemutató napjától az MNA honlapján (www.nemzetiatlasz.hu) érhető el, ahonnan bárki díjmentesen letöltheti.

Azok, akik hagyományos könyv formájában saját példányt szeretnének vásárolni, a nagyobb könyvesboltokban és a Kiadónál is hozzájuthatnak.

Az ELKH Titkársága által támogatott kötet megvalósításához a kormány 445,4 millió forinttal járult hozzá, emellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az MTA is támogatta a kiadvány megjelenését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában