Régészek ritka pillanata

2018.06.09. 08:00

Elképesztően ritka leletet találtak a keresztre feszítésről

Egy érme méretű lyuk van pontosan a csontváz sarkának hátsó részén.

A keresztre feszítés minden bizonnyal az egyik legborzalmasabb módja a halálnak. Történelmi feljegyzések alapján tudjuk, hogy több tízezer embert végeztek ki ezzel a módszerrel – köztük Jézus Krisztust is. Azonban e kegyetlen büntetésre eddig csupán egyetlen közvetlen és konkrét régészeti bizonyíték volt.

Régészek egy csoportja megtalálta a világon másodikként számon tartott fizikai bizonyítékát a keresztre feszítésnek. Egy csővezeték építése során Gavellóban, Észak-Olaszországban a munkások felfedezték egy ókori római ember csontvázát egy elszigetelt sírban, írja a Régészeti és Antropológiai Tudományok című folyóirat (Archaeological and Anthropological Sciences). A régészek kimentek a helyszínre, és észrevették azt a megkülönböztető elváltozást, amelyet a keresztre feszítés okozott: egy érme méretű lyukat pontosan a csontváz sarkának hátsó részén.

A keresztre feszítés korábban egyetlen régészeti bizonyítéka egy jeruzsálemi temetkezési barlangból származik, ez egy olyan csontváz, amelynek a lába szöggel volt átütve. Az újonnan felfedezett maradványok viszont nem annyira egyértelműek: a kutatók szerint bár a sérülés legvalószínűbb oka a keresztre feszítés, azért más magyarázatok sem zárhatók ki.

„A szabálytalan temetkezési körülmények, a sírba helyezett értéktárgyak hiánya, a kis termet és a kínzásra utaló bizonyítékok arra utalnak, hogy a Gavellóban talált személy fogságban vagy rabszolgasorsban sínylődött” – írja a tanulmány szerzője. Hozzáteszi: „A temetkezési helyiség elkülönítése, annak következménye lehet, hogy a közösség elutasítja és kitaszítja az egyént úgy a halálban, mint az életben. ”

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pxhere.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!