Ország-világ

2020.08.27. 11:06

Elképesztő szerencséje volt egy gleccserszakadékba zuhant nőnek

Két napot és két éjszakát élt túl Svájcban egy gleccserhasadékba zuhant nő, aki megmenekülését a merő véletlennek köszönheti.

Female climber climbing rock face over Aletsch Glacier, Canton Wallis, Switzerland

Forrás: AFP / Lost Horizon Images / Cultura Creative

Fotó: Cultura Creative via AFP

A Németországban élő orosz nő sortban, megfelelő felszerelés nélkül, egyedül ment sétálni egy Olaszországgal közös határt képező, 4000 méter magas gleccseren a Monte Rosa menedékház közelében a Svájc délnyugati részén fekvő Valais (Wallis) kantonban, ahol egy szűk hasadékba zuhant.

Szerencséjére sérülések nélkül fennakadt egy jéghídon 10-15 méteres mélységben, és még nagyobb szerencséjére két nap és két éjszaka után a közelében haladt el egy Olaszországba tartó alpinistacsoport,

amely meghallotta segélykiáltásait és hívta a mentőket – számolt be az esetről szerdán este Facebook-oldalán az Air Zermatt repülő- és hegyimentő vállalat.

A mentőknek sikerült épségben kiemelni az enyhe kihűléstől szenvedő turistát, akit helikopterrel kórházba szállították. A nő testhőmérséklete 34 fokra süllyedt, mire rátaláltak.

A bajbajutott nőt nem keresték, mert eltűnését senki sem jelentette.

„A zermatti hegyimentés történetében 20 éve nem fordult elő hasonló csodás megmenekülés”

- írta közleményében az Air Zermatt.

A határgleccser, amelyen az orosz állampolgárságú turista szerencsétlenül járt, 4000 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik a Zermatt városa fölé magasodó Monte Rosa-masszívumban. A hegycsoport magába foglalja Svájc legmagasabb csúcsát, a 4634 méteres Dufourspitzét, amely egyben az Alpok és Nyugat-Európa második legmagasabb hegycsúcsa a Mont Blanc után.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!