biztonság

2018.06.10. 16:17

Egyre több a farkas, félnek az emberek Finnországban

Igencsak elszaporodtak a ragadozók az országban.

Egy év alatt 10 százalékkal, mintegy kétszázra nőtt a farkasok száma Finnországban, ahol hagyományosan tartanak a ragadozótól – közölte a finn Természeti Erőforrások Intézete (Luke). A ragadozók főleg a nyugati országrészben szaporodnak, ahol bőséges táplálékot találnak, keleten kevesebb a farkas.

A tavalyi 14-gyel szemben jelenleg 20 farkasfalka él Finnországban, 70 százalékban a nyugati országrészben, ahol több a táplálékul szolgáló szarvas és jávorszarvas.

Finnország nyugati partvidékén szinte naponta látnak farkast: a múlt év végén egy farkas bement egy lakóház udvarára, ahol egy gyerek játszott. Az eset nyomán az önkormányzat megszervezte a gyerekek iskolába szállítását. Később kiderült, hogy két farkas is szabadon kóborolt, és egyáltalán nem féltek az embertől.

A farkas védett állat, jelenleg évi 53 példány kilövésére adnak engedélyt. Az engedély nélküli vadászat bűncselekmény, tavaly egy Turku közelében élő férfit fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy farkas elejtése miatt. A farkasok okozta kárt, például juhok vagy egy kutya elpusztítását a kormány megtéríti.

A finn közvélemény hagyományosan tart a farkasoktól. A 19. században 77 ember vesztette életét farkastámadásban, 1882 óta azonban senkit sem ért farkastámadás. A finn folklórban számos legenda él farkasokkal vívott küzdelemről, ez a második leggyakoribb téma a háborús emlékek után.

Az utolsó farkastámadás-túlélő 1960-ban hunyt el Salóban, az asszony emlékére szobrot emeltek az 1990-es években.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / miroslav chytil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!