Egyperces

2018.06.02. 11:00

Egy speciális lottó mentheti meg a francia műemlékeket

Az úgynevezett "örökségvédelmi lottó" bevételével a rossz állapotában lévő történelmi épületek helyreállítási költségeit fedezik majd.

French President Emmanuel Macron (3L), together with his wife Brigitte Macron (4R), French Culture Minister Francoise Nyssen (L), Deputy of the 3rd constituency of the Ain department Olga Givernet (2L) and Ferney Mayor Daniel Raphoz (3R) unveil a plaque during a ceremony for the reopening of the newly restored Chateau de Ferney-Voltaire, eastern France, on May 31, 2018. Ferney-Voltaire Castle reopens after three years of renovation. French author and philosopher Voltaire, who died 240 years ago, spent the last 20 years of his life at the castle.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Fabrice COFFRINI

A kezdeményezést Emmanuel Macron francia államfő a francia író, költő és filozófus, Voltaire hajdani kastélyában tett látogatását követően jelentette be. A svájci határhoz közeli Ferney-Voltaire-ben lévő épület kilencmillió euróba (2,87 milliárd forint) kerülő helyreállítási munkálatai a közelmúltban fejeződtek be, és a kastély a hétvégén nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt.

A Franciaországban népszerű televíziós személyiség, Stéphane Bern által kezdeményezett „örökségvédelmi lottó” bevételeinek jelentős részét olyan vallási, ipari, vagy építészeti szempontból fontos történelmi épületek helyreállítására fordítják, amelyek megóvását a települések nem tudják maguk finanszírozni.

A kezdeményezés révén csaknem 270 helyszín kap majd anyagi támogatást és közülük 18-at teljesen felújítanak. A szűkített listán szerepel egy 18. századi erődítmény egy apró bretagne-i szigeten, a néhai francia költő, Aimé Césaire Martinique szigetén lévő otthona, egy 12. századi burgundiai kastély, valamint egy római kori csatornahíd.

A speciális lottóhúzást a szeptemberi kulturális örökség napjait megelőzően tartják. A lottószelvények ára 15 euró (4700 forint) lesz. Az „örökségvédelmi lottóval” párhuzamosan egy új kaparós sorsjegyet is kibocsátanak, amelynek bevételeit ugyancsak a helyreállítási projektek támogatására fordítják. A lottó főnyereménye 13 millió euró, míg a kaparós sorsjegyen maximálisan nyerhető 1,5 millió euró rekordot jelent e szerencsejáték történetében.

Franciaország éves örökségvédelmi büdzséje 326 millió euró. A francia kulturális miniszter, Francoise Nyssen szerint a speciális lottóból befolyó összeg – amelyet 15-20 millió euróra becsülnek – segíteni fogja a történelmi épületek megóvására irányuló erőfeszítéseket.

Franciaországban ez az első ilyen típusú kezdeményezés. Nagy-Britanniában már jó ideje létezik a nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító Örökségi Lottóalap (Heritage Lottery Fund).

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő látogatást tett a francia író, költő és filozófus, Voltaire nemrég felújított hajdani kastélyában

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!