Környezetvédelem

2021.04.11. 07:35

Drámaian fogy az esőerdő az Amazonasnál

A legújabb, szerdán bemutatott adatok szerint az erdőtüzek, a marhatenyésztés és a fakitermelés miatt egy Salvador méretű terület tűnt el.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az úgynevezett elsődleges erdőterületek mérete – vagyis a régóta növekvő, érintetlen területeké, amelyeket első alkalommal vágnak ki – elérte a 2,3 millió hektárt. Ez a harmadik legnagyobb terület 2000 óta.

„2020, amelyet többnyire a Covid-19 uralt, meglehetősen szörnyűnek bizonyult az Amazonas számára”

– mondta Matt Finer, az Amazon Conservation nevű amerikai nonprofit szervezet számára készített MAAP műholdas projekt vezetője.

Bolíviában, Ecuadorban és Peruban történelmi csúcsot döntött az erdőirtás mérete, míg Brazíliában csak „egy újabb rossz évet” könyvelhettek el: több mint 1,5 millió hektárnyi elsődleges erdő tűnt el Finer szerint.

Brazília után a legnagyobb mértékű esőerdő-pusztulást 2020-ban Bolíviában, Peruban és Kolumbiában mérték, a sorban ezután Venezuela és Ecuador következett a Marylandi Egyetem által gyűjtött adatok elemzése alapján.

A szakértők szerint az Amazonas elsődleges erdőterületei kiirtásának fő okai a mezőgazdaság és a marhatenyésztés. A jelentés szerint Brazíliában elsősorban legelőkké alakították az egykori erdők területét.

Az Amazonas legnagyobb erdőirtási gócpontjait Bolívia délkeleti részén találták, ahol a száraz Chiquitano és Chaco erdőket tüzek pusztították.

A perui Amazonas egyes részein az illegális aranybányászat miatti fakivágás mértéke csökkent az elmúlt évben „a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően” – olvasható a tanulmányban. Mégis a valaha regisztrált legnagyobb mértékű volt 2020-ban az elsődleges erdőterületek vesztesége az országban: több mint 190 ezer hektárnyi elsődleges esőerdő tűnt el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!