napi cuki

2020.07.05. 15:34

Csigahéjakkal zsonglőrködő delfineket figyeltek meg Ausztráliában

Egymástól tanulhatják a delfinek a különböző eszközök használatát. A kutatók eddig úgy vélték, hogy a társaktól, barátoktól való tanulás leginkább a kiterjedt kulturális és innovációs képességekkel rendelkező élőlényekre, így az emberfélékre jellemző. Most azonban kiderült, hogy a delfinek is ügyes eszközhasználók, ami evolúciós szempontból igen fontos mérföldkőnek számít.

6251805 28.05.2020 A bottlenose dolphin is pictured during a practice at a dolphinarium, in the Black Sea resort of Anapa, Russia. Vitaly Timkiv / Sputnik

Forrás: AFP

Fotó: Vitaly Timkiv

A delfin a bolygó egyik legintelligensebb állata, amit a Zürichi Egyetem kutatói most újabb bizonyítékokkal támasztottak alá – írja az Origo.

A Current Biology tudományos szaklapban publikált tanulmányukban részletesen beszámolnak arról, hogy a nyugat-ausztráliai Shark Bay indiai-óceáni palackorrú delfinjei hogyan tanítják egymásnak egy-egy új eszköz használatát.

Ez a fajta viselkedés, tehát, a társaktól, barátoktól való tanulás képessége leginkább a kiterjedt kulturális és innovációs képességekkel rendelkező élőlényekre, tehát leginkább az emberfélékre jellemző.

Ez az első ismert példa arra, hogy a delfinek az eszközhasználati ismereteket a nemzedékek között is továbbítják. A tudósok szerint ráadásul ez a fajta tanulás a közösség tagjai között igen ritka az állatvilágban.

„A héjazásnak nevezett gyakorlatban a helyi populáció tagjai a tengerfenéken lévő, elhagyott, hatalmas csigák üres héjaival gyűjtik be a halakat, majd a felszínre érve megfordítják és megrázzák azokat, hogy elfogyaszthassák a prédát” – mondta Michael Krützen, a Zürichi Egyetem antropológusa a National Geographic online portálnak.

Általában a delfin nőstények tanítják meg vadászni a fiataljaikat, ám a Shark Bay palackorrú delfinjei nem csak nemzedékről nemzedékre, hanem ennél jóval különösebben, interaktív módon tanulnak egymástól.

Az úgynevezett spongyázás során például az állatok egy szivacsot helyeznek az orrukra, hogy az megvédje az érzékeny testrészüket, miközben a sziklák között táplálkoznak. Emellett a táplálék megszűréséhez is ezt az eszközt használják.

„Az a tény, miszerint az eszközhasználat elsajátítása nem csak az anya és az utódai, hanem a közösség bármely tagjai között továbbterjedhet, fontos mérföldkövet jelent”

– mutatott rá Michael Krützen. „Kiemeli a hasonlóságokat az egyes emberfélékkel, akik a táplálkozási viselkedés vertikális és horizontális tanulásában is jeleskednek”.

Hozzátette: noha a delfinek és az emberfélék evolúciós története és élőhelye nagyon különbözik egymástól, mégis mindkettő rendelkezik innovációs és kulturális képességekkel. Ez pedig evolúciós szempontból fontos mérföldkőnek számít.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!