Kőkori krimi

2020.02.08. 18:18

Brutális mészárlásról mesélnek az ősemberek maradványai

A Pireneusok hegyei között feltárt barlang kisgyerekek és öregek csontjait rejtette, amelyek különös kegyetlenségről árulkodnak.

Forrás: Shutterstock

A Scientific Reports tudományos lap pénteki számában közölt tanulmány szerzői megállapították, hogy az ismeretlen támadók négy kisgyereket és öt idősebb felnőttet öltek meg, a holttesteket egy barlangba vitték és megcsonkították őket. A brutális kivégzést jó előre megtervezhették.

A kutatásban részt vevő osztrák tudósok szerint a vérengzés az erőforrásokért folyó küzdelem vagy az idegenellenesség jele lehet.

„A felnőttek közül legalább négyet fejre célzott nyíllövésekkel öltek meg. Az egyik áldozatnak a szemébe talált a nyíl, majd a koponyacsont belső falába fúródott”

- közölte Kurt W. Alt, a Danube Magánegyetem (DPU) paleontológiai központjának munkatársa. A vizsgálatokban részt vevő igazságügyi orvosszakértők szerint minden nyíllövést nagyjából azonos távolságból adtak le.

„Az öt felnőtt és a négy gyerek maradványai számos további koponya- és csontsérülés nyomait viselik. A karok és lábak hosszú csontjain gyakran az ízületek közelében helyezkednek el ezek az ütésnyomok, amelyek kettétörték a végtagokat” – magyarázták a tudósok a DPU közleményében.

A szűk barlangi üregben lehetetlen volt íjjal és nyíllal lőni, ezért a gyilkosoknak a halálos lövéseket a szabadban kellett leadniuk. „A leletek állapota arról árulkodik, hogy a barlangban aztán tovább gyalázták a holttesteket” – állapították meg a kutatók.

Az áldozatok elleni erőszak olyan mértékű volt, ami nem lehetett egyszerű rablás következménye. A DNS-elemzés alapján a holttestek az első kora újkőkori földművesek közé tartozhattak, a Közel-Keletről vándorolhattak be Európába. Kizárólag kisgyerekek, valamint idősebb nők és férfiak maradványai feküdtek a barlangban, a fiatal, védekezni képes harcosok hiányoztak.

Az Els Trocs-barlang, ahol 2009 és 2019 között feltárták a csontokat, a Pireneusok egy fennsíkjának lábainál található.

„Úgy véljük, az áldozatok a nyarat a fennsíkon töltötték, mint az osztrák alpesi legelők hajdani parasztjai. A hatvan körüli nők és férfiak, akiknek a földeken már nehéz volt a munka, a gyerekekről és az állatokról gondoskodtak, így vették le a terhet a családtagok válláról” – magyarázta Alt.

Nem tudni, kik ölték meg a kisgyerekeket és az öregeket, mivel a gyilkosok nem hagytak értékelhető nyomokat.

„Kisgyerekeket és idős nőket öltek meg, ami arra enged következtetni, hogy két világ csapott össze, az őskőkor vadászai-gyűjtögetői és a messziről bevándorolt földműves-állattenyésztő népek”

- tette hozzá. A tudós feltételezi, hogy a tettesek egy helyi vadászó-gyűjtögető csoporthoz tartoztak, akiket nagyon zavart a területükre érkező földművesek és állattenyésztők tevékenysége, ezért erőszakkal akarták elrettenteni őket.

„Számomra ez sokkal valószínűbb, mint az a magyarázat, hogy két szomszédos falu lakói egymás állatait vagy asszonyait ragadták volna el, ezzel nehezítve meg egymás életét” – mondta Alt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!