nem pihentek

2019.12.30. 17:17

Az idén is sokat dolgozott a brit királyi család

A hétfőn ismertetett összesítés szerint a királyi család az idén összesen 3567 – vagyis naponta átlagosan csaknem tíz – hivatalos programot teljesített.

Britain's Queen Elizabeth II visits the headquarters of British Airways in Heathrow, west London on May 23, 2019, as British Airways mark their centenary year. (Photo by Tolga Akmen / various sources / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Idén is sokat dolgozott a brit királyi család, bár András yorki herceg, II. Erzsébet királynő fia a körülötte burjánzó szexbotrány miatt felfüggesztette minden közéleti tevékenységét.

Tim O'Donovan, a királyi család aktivitását 1979 óta, vagyis éppen negyven éve minden esztendőben részletesen összegző műkedvelő statisztikus az idén is összeállította kimutatását az udvar hivatalos közlönye, a Court Circular adatai alapján a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap számára.

A hétfőn ismertetett összesítés szerint a királyi család az idén összesen 3567 – vagyis naponta átlagosan csaknem tíz – hivatalos programot teljesített.

Az uralkodó 99. évében járó férje, Fülöp edinburghi herceg, aki korábban a legaktívabb családtagok között volt, immár két éve visszavonult a közéleti szerepléstől, így ő nem szerepel a statisztikai adatsorban.

Az új lista szerint II. Erzsébet királynő – aki februárban kezdi uralkodásának 69. évét, áprilisban pedig 94. születésnapját ünnepli – az idén összesen 295 hivatalos eseményen jelent meg.

Ő az egyetlen azonban a királyi család magas rangú aktív tagjai közül, aki csak hazai programokon vett részt, ugyanis már évekkel ezelőtt felhagyott a külföldi utazásokkal, és főleg a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség távoli népeivel fenntartott kapcsolatok ápolását bízza gyermekeire, illetve unokáira.

Az idén Károly trónörökös, a királynő és Fülöp herceg 71 esztendős elsőszülött fia és Károly húga, Anna hercegnő, a királyi pár egyetlen leánygyermeke volt a legszorgalmasabb. Károly herceg 521 programot teljesített, közülük 148-at külföldön.

Anna hercegnő 506 hivatalos eseményen képviselte a királyi családot, ebből 53 volt a külföldi programok száma.

Vilmos herceg, Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia – aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz – az idén 166 hazai és 54 külföldi hivatalos programot teljesített.

Vilmos öccse, Harry herceg 201 hivatalos eseményen vett részt, 93 alkalommal külföldön.

András yorki herceg, a királynő harmadik gyermeke a hétfői statisztika szerint az idén 190 hazai és 84 külföldi programon képviselte a királyi családot, de ez egyelőre minden bizonnyal hivatalos megbízatásainak végét is jelzi. Az udvar ugyanis már a múlt hónapban bejelentette, hogy az 59 éves herceg visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől.

Ennek előzményeként András – aki jelenleg a nyolcadik a brit trónutódlási sorban – óriási hazai és nemzetközi botrányt kavaró interjúban igyekezett magyarázni kapcsolatát egy elítélt szexuális bűnözővel, az amerikai Jeffrey Epsteinnel, aki a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Epsteint a nyáron ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban öngyilkosságot követett el börtöncellájában.

Szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a jelenleg 35 éves floridai Virginia Giuffre – akkori nevén Virginia Roberts – szerint Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.

András herceg a BBC televíziónak adott, novemberben közvetített interjúban kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre-val, sőt kijelentette: arra sem emlékszik, hogy egyáltalán találkozott volna vele.

A brit uralkodó fia tagadta azt is, hogy bármit tudott volna Epstein bűncselekményeiről, mielőtt a néhai mágnást elítélték e bűncselekmények miatt.

A herceg udvari forrásokból származó nem hivatalos médiaértesülések szerint azért egyezett bele a BBC-interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben.

Széles körben cinikusnak ítélt kijelentései azonban pontosan az ellenkező hatást érték el: az interjú egyre nagyobbra dagadó botrányt kavart, és András közéleti szereplőként betöltött státusa végül tarthatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!