Egyiptológia

2020.01.31. 21:52

Alaposan meglepődtek a régészek, amikor felnyitották a tizenhat ókori sírt

Páratlan régészeti leletekre bukkantak Egyiptomban.

Minya, 2018. február 25. Régész dolgozik egy szarkofágon egy közelmúltban feltárt, több mint kétezer éves temetkezési helyen Minyában, a Kairótól 245 km-re délre fekvõ régészeti lelõhely, Tuna al-Gabal közelében 2018. február 24-én. Az egyiptomi mûemlékvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a régészek egy bronz gallérral díszített múmiát, 40 szarkofágot, a halottak mumufikálásakor eltávolított testrészek elhelyezésére szolgáló, négy kanópusz-edényt és más temetkezési tárgyakat fedeztek fel. (

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ibrahim Juszef

Szarkofágokkal teli 16 ókori sírra bukkantak régészek egy háromezer éves temetkezési hely feltárásakor a Kairótól 300 kilométerre délre fekvő Minja város közelében lévő Tuna al-Gabal régészeti lelőhelyen.

A sírokat a késő fáraókorban, Kr.e. 664 és 399 között uralkodó három dinasztiához kötik az egyiptomi szakemberek. A sírokban mészkőből készült 20 szarkofágot, öt fa koporsót, több száz amulettet és tízezer kék temetkezési szobrot, a halottakat kísérő úgynevezett usébti figurákat találtak.

Az ilyen gazdag tartalmú sírokat az évszázadok során általában kirabolták, ám ezek a sírok jó állapotban vannak és a kő szarkofágok szépen csiszoltak

hangsúlyozta a leletek bemutatásakor Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkára, a feltárást végző régészcsoport vezetője.

Vaziri elmondta, hogy a sírokat egyiptomi isteneknek, köztük Thotnak, az írás, a bölcsesség és a tudomány istenének ajánlották.

Egy másik szarkofágot, amelynek tetején egy sólyom van, Hórusznak, a sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolt istennek ajánlották, aki Ozirisz és Ízisz fia volt.

Háled al-Anini egyiptomi idegenforgalmi és örökségvédelmi miniszter elmondta, hogy Minja tartományban 2018 óta számos ókori régészeti leletre bukkantak, köztük múmiákra és szarkofágokkal teli temetkezési helyekre.

Minját fel kel tenni az egyiptomi idegenforgalom térképére páratlan régészeti lelőhelyei miatt

hangsúlyozta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!