Kihalás fenyegeti

2021.03.03. 15:00

A világ első kacsacsőrűemlős-menedékét építik meg Ausztráliában

A világ első kacsacsőrűemlős-menedékét építik meg Ausztráliában a kihalással fenyegetett faj szaporodásának és regenerálódásának elősegítésére.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Új-Dél-Wales állam kormánya és a Taronga Természetvédelmi Társaság szerdai közlése szerint a zömében mesterséges tavak és föld alatti odúk alkotta speciális létesítményt, amely 65 kacsacsőrű emlős befogadására lesz alkalmas, egy Sydneytől csaknem 400 kilométerre lévő állatkertben alakítják ki 2022-re.

„Ez a védett terület lehetőséget ad majd annak megismerésére, hogy milyen környezetben érzik igazán jól magukat ezek az állatok, és milyen feltételek kellenek a szaporodásukhoz”

– mondta Cameron Kerr, a sydney-i Taronga Állatkertet és a dubbói Taronga Western Plains állatkertet üzemeltető társaság vezérigazgatója.

A részleges vízi életmódot folytató, tojásrakó emlős kipusztulásával kapcsolatos félelmeket felerősítette a 2019-2020-as ausztrál bozóttűzszezon, amelyben 12,6 millió hektárnyi földterület vált a lángok martalékává.

A kutatók becslése szerint csaknem hárommilliárd állat pusztult el a tüzekben. Az ausztrál kormány vizsgálata szerint a bozóttüzek egyre gyakoribbá válhatnak az emelkedő hőmérséklet miatt.

Ausztrália többi ismert őshonos állatával, például a koalával és a kenguruval ellentétben a kacsacsőrű emlőst csak nagyon ritkán látni a vadonban speciális élőhelyigénye és visszahúzódó természete miatt. Általában hűvös területeken, kis patakok vagy lassú folyású folyók környékén él.

A 2019-2020-as ausztrál bozóttűzszezont több évnyi szárazság előzte meg és a Taronga már a természeti katasztrófát megelőzően jelezte, hogy nagyszámú kacsacsőrű emlős küzd „az éghajlattal összefüggő sérülésekkel és betegségekkel”.

Egy tavalyi jelentés szerint a koalák kipusztulnak a század közepére Új-Dél-Wales államban a mezőgazdasági és városfejlesztési célokat szolgáló erdőirtás miatt.

A Taronga szerint bár a kacsacsőrű emlős védett faj Ausztráliában, megfelelő segítség nélkül csupán néhány évtizeddel élheti túl a koalákat.

Borítókép: kacsacsőrű emlős

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!