sikeres akció

2020.03.14. 07:09

A vadonban kihaltnak vélt csigafajt telepítenek vissza a Bermuda-szigetekre

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolt bermudai kis szárazföldi csiga utolsó vadon élő példányát több mint 15 évvel ezelőtt látták.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zuzha

A vadonban csaknem másfél évtizede kihaltnak tekintett trópusi csigafaj több száz egyedét engedték szabadon a természetvédők az állatok „szülőföldjének” számító Bermuda-szigeteken.

A bermudai kis szárazföldi csiga (Poecilozonites circumfirmatus) az angliai Chesteri Állatkert különleges tenyésztési programjának köszönhetően térhetett haza az Atlanti-óceánon elterülő szigetcsoportra. Az intézmény keddi közlése szerint 800 kis csigát szállítottak át Nagy-Britanniából a Bermuda-szigetekre.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolt bermudai kis szárazföldi csiga utolsó vadon élő példányát több mint 15 évvel ezelőtt látták.

A Chesteri Állatkert és a bermudai kormány tavaly már 18 ezer bermudai nagy szárazföldi csigát (Poecilozonites bermudensis) telepített vissza sikerrel a vadonba. A mostani akció keretében újabb 10 ezer példányt engedtek szabadon a szintén súlyosan veszélyeztetett nagyobb csigákból is, hogy gyarapítsák populációjukat a szigetcsoporton.

„Leírhatatlan érzés azt mondani, hogy sikerült megakadályoznunk a kipusztulását két hihetetlenül fontos csigafajnak” – mondta Gerardo Garcia, az állatkert munkatársa.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!