szenzációs siker

2019.03.19. 20:58

A pécsi mandulafát választották Európa legszebbjének

Az Év Fája nemzetközi versenyben a havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fa – 14 országot maga mögé utasítva – első helyezést ért el.

Forrás: bama.hu

Szép diadalt aratott Pécs városa: az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) által szervezett Európai Év Fája nemzetközi versenyben a havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fa első helyezést ért el – olvasható a bama.hu oldalán. A pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja által örökbe fogadott különleges fánál március 20-án 16 órakor piknikkel ünneplik a győzelmet.

Természetesen az „aranyéremhez” szükség volt az előzetes eredményekre: a pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen – a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva, 4779 vokssal, több mint ezer szavazat előnnyel – első helyezést ért el 2018 októberében.

Fotó: Mánfai György

A mandulafa ezáltal képviselhette tehát hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen. A szavazás 2019. február 1-jétől február 28-áig tartott, ám az eredményeket csak február 22-ig lehetett nyilvánosan követni, utána már a zárásig „vakon” érkeztek a voksok.

Az erős mezőnyből a szavazás során az első két helyezést mindvégig – egymással fej fej mellett haladva – az oroszországi abramtsevói tölgy és a pécsi mandulafa birtokolta.

A február 28-án lezárt szavazás eredményét március 19-én ismertették Brüsszelben: 45 132 szavazattal a pécsi mandulafa lett az Európai Év Fája.

A mandulafa érték a múzeum számára (is) – a verseny alatt széleskörű társadalmi összefogás valósult meg.

E csavarodott törzsű, különleges növényt a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja által fogadta örökbe. Az idén fennállásának 115. évét ünneplő JPM több ponton is kapcsolódik a mandulafához: az intézmény névadója, Janus Pannonius pécsi püspök-költő 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban.

Fotó: bama.hu

Az országos versenyre való benevezés ötlete is a múzeum Természettudományi Osztályától származik, amelynek munkatársai végig kitartó lelkesedéssel koordinálták a két versenyt. A nemes küzdelemben egyáltalán nem maradtak egyedül: hálásan gondolnak azokra, akik önzetlenül támogatták az ügyet, amely miatt széles körű társadalmi összefogás alakult ki. Pedagógusok, diákok, szülők, óvodák, általános- és középiskolák, a helyi és az országos sajtó munkatársai, civil szervezetek és intézmények éppúgy segítették a diadalt, mint az országos hatókörű környezet- és természetvédelmi szervezetek, illetve a Pécsi Püspökség, amely megjelenési és forgatási lehetőséget biztosított a helyszínen. A Pécsi Tudományegyetem és Pécs MJV Polgármesteri Hivatala pedig a széles körben terjesztették a szavazást intézményeik, dolgozóik, az egyetemi hallgatók és a lakosság körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!