érdekházasság

2020.02.08. 13:08

A férjezett román nő három bevándorlóhoz is hozzáment

Mint a mesében. A román Aurelia 44, a kameruni Joseph 37 éves és egy közösségi oldalon ismerkedtek meg. Habár személyesen soha nem találkoztak, néhány hét elteltével házasságot kötöttek.

Forrás: Shutterstock

A bukaresti bevándorlási hivatalnak persze gyanús volt ez a fellángoló szerelem, de semmit sem tudtak rájuk bizonyítani – számol be a V4NA.

2014-ben egy nagyobb felmérés során derült ki, hogy nigériai, bangladesi, albániai, szudáni vagy moldovai férfiak tucatja keresi a romániai nők kegyeit, hogy fiktív kapcsolatuk hivatalosításával, öt évre szóló letelepedési és tartózkodási engedélyhez jusson az országban.

Az érdekházasságok leleplezése érdekében a bukaresti bevándorlási hivatal valamennyi gyanús frigyet kivizsgált. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az érintettek egy fedél alatt élnek-e, ismerték-e egymást a házasságkötés előtt, beszélnek-e olyan nyelvet, amelyen képesek beszélgetni egymással, illetve tudnak-e személyes adatokat, információkat a partnerükről.

Félszáz olyan esetet találtak amelynek során a külföldi férfiak 300 és 500 euró közötti összeget fizettek „hozományként”.

A Politis.com, ciprusi lap beszámolója szerint a napokban nemzetközi konferenciát tartottak a szigetország külügyminisztériumában az érdekházasságokról és arról, hogy hogyan lehetne ezeket megszüntetni. Nem csupán Románia hanem Portugália is szóba került, ahonnan számos hölgy „árulta” pénzért magát.

A konferencián egy kirívó eset is szóba került, amely szerint

egy már férjezett román hölgy a ciprusi turnéja során három különböző bevándorlóval is összeházasodott, kihasználva egyes ciprusi önkormányzati tisztviselők lazaságát, akik “rugalmasan kezelik” a házasságkötések törvényi feltételeit.

Magyarországon sem ismeretlenek az álházasságok, ezekről annak idején a sajtó is beszámolt. Még 2013-ban a kiskunhalasi városi lap írt Magyarország déli megyéiben kötött névházasságokról amikor száz körüli halasi és környékbeli, elsősorban a helyi roma kisebbségben élő nő házasodott meg Szerbiában, szerb, török és harmadik országbeli férfiakkal.

A nők (többen élettársi kapcsolatban éltek) a házasságkötésért 100-150 ezer forintot is kaptak, míg a közvetítők ennek akár a sokszorosát: ők állítólag milliókat kaszálhattak. A rendőrség később többeket őrizetbe vett szerb és magyar “felhajtókat” valamint a “párok” utaztatóit is.

Éppen a napokban jelent meg a magyar Századvég Alapítvány Migrációkutató Intézetének elemzése, amely szerint a bevándorlók és az európaiak közötti házasságoknak 10 százaléka is lehet ilyen jellegű. A szakértő szerint az ál- és kényszerházasságok rendszere minden kibocsátó és minden befogadó országot érint, tehát ilyen tekintetben nem lehet kiemelni sem európai, sem harmadik világbeli államokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!