kiderült

2020.05.06. 08:26

A fák törzsén lecsorgó esővízzel is oltják szomjukat a koalák

A kutatók eddig úgy vélték, hogy az állatok csupán a levelek nedvességtartalmával elégítik ki folyadékigényüket.

One of over 130 northern koalas (Phascolarctos cinereus adustus) relaxes at the world's largest and oldest-established koala haven: Lone Pine Koala Sanctuary near Brisbane, 03 April 2005. The Queensland state government has introduced the koala management plan to regulate certain dog breeds, swimming pool fences and the clearing of koala habitat to save the marsupial from extinction in south-east Queensland. AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD (Photo by TORSTEN BLACKWOOD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: TORSTEN BLACKWOOD

A fák törzsén lecsorgó esővízzel oltják szomjukat a vadonban a koalák – állapították meg ausztrál kutatók.

A szakembereket régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy az apró termetű erszényesek miként veszik magukhoz az életben maradásukhoz szükséges folyadékmennyiséget a vadonban.

A Sydney-i Egyetem etológusa, Valentina Mella és kollégái a koalák természetben való viselkedésének megfigyelésére építették az Ethology című folyóiratban publikált tanulmányukat.

Az állatokat 46 alkalommal figyelték meg a vadonban 2006 és 2019 között, döntően a délkelet-ausztráliai Victoria állambeli You Yangs Regional Park területén.

A tanulmány szerint az állatok lenyalogatják a fák sima felszínű törzsén lecsorgó esővizet és nem csupán a táplálékukként szolgáló levelekből nyerik a vizet.

„A koalákról eddig úgy vélték, hogy a folyadékszükségletük döntő részét az elfogyasztott levelek nedvességtartalmából nyerik és csupán akaratlanul isznak vizet a vadonban, amikor például nedves levelet esznek eső után vagy a levél felszínét harmat borítja” – mondta Mella. A kutatók szerint az eredményeik segíthetik a koalák megóvására irányuló erőfeszítéseket.

A koalák életük döntő részét az eukaliptuszfákon töltik. Napjában nagyjából 500-800 gramm eukaliptuszlevelet fogyasztanak el és körülbelül 20 órát alszanak, mivel az emésztés rengeteg energiát vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!