súlyos károk

2019.07.15. 19:38

A borult idő több évtizedes rekordja dőlt meg Tokióban

Az elmúlt 18 napban alig három órát sütött összesen a nap, ilyen kevés napsütést pedig utoljára 1988-ban jegyeztek fel, akkor 17 nap alatt tapasztaltak hasonlóan kevés napsütést.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Piyato

A napsütés hiánya súlyos gondokat okoz a mezőgazdaságban. A hivatalos statisztikák szerint az uborka ára 50 százalékkal magasabb, mint a korábbi években, a padlizsán 20 százalékkal drágább, a zöldpaprika pedig 9 százalékkal.

Japán keleti és nyugati régióiban is szokatlanul alacsony a hőmérséklet, június vége óta alig süt ki a nap. A Japán Meteorológiai Szövetség szerint Tokióban július 4. és 12. között, nyolc napon át 25 Celsius-fok alatt volt a hőmérséklet. A meteorológiai szolgálat szerint legalább egy hétig még tovább marad a borús, esős idő, és a levegő is hűvösebb lesz, mint az ilyenkor megszokott.

A meteorológusok felhívták a gazdák figyelmét arra, hogy 1993-ban és 1988-ban, amikor hasonlóan borús, hűvös volt az idő az évnek ebben a szakában, és a nap is alig sütött, Japán-szerte súlyos károk keletkeztek a termésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!