Járvány

2021.06.01. 22:00

95 százalékkal csökkent a halálozás a teljes beoltottság után

Kilencvenöt százalékkal csökkent az új koronavírus-fertőzés okozta elhalálozás egy brazil városban, ahol egy tudományos próba keretében beoltották szinte a teljes felnőtt lakosságot – jelentették be kutatók.

Residents line up to receive the Coronavac vaccine against COVID-19, in Serrana, about 323 km from Sao Paulo, Brazil, on February 17, 2021. - A small town in the interior of the Brazilian state of Sao Paulo began vaccinating its entire adult population on Wednesday as part of an unprecedented clinical study to analyse the impact of immunisation in controlling the Covid-19 pandemic. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Nelson Almeida

A Sao Paolo szövetségi államban lévő, 45 ezres lélekszámú Serrana lakóit a kínai fejlesztésű CoronaVac vakcinával oltották be. A vírus terjedésének csökkenése miatt azok is védettek lettek, akik nem kaptak oltást – közölték a Sao Paolo-i Butantan Intézet tudósai.

A szakemberek szerint eredményeik azt jelzik, hogy a járvány ellenőrzés alá vonható az emberek 75 százalékának beoltásával.

A Butantan Intézet, amely maga is gyártja a kínai Sinovac Biotech által kifejlesztett CoronaVac nevű oltóanyagot, február és április között végezte az oltáspróbát Serranában.

A várost négy körzetre osztották, hogy segítsenek meghatározni a vírusterjedés-feltartóztatásának küszöbét. Három körzet, avagy a 18 év fölötti lakosság 75 százalékának mindkét adaggal történt beoltása után sikerült megállítani a vírus terjedését – olvasható a BBC hírportálján.

Amikor a felnőttek 95 százalékát beoltották, az elhalálozás 95 százalékkal csökkent,

a kórházi ellátás szükségessége 86 százalékkal, a tünetekkel járó fertőzések 80 százalékkal estek vissza.

Ricardo Palacios, az intézet igazgatója szerint a kulcsfontosságú szám a 75 százalék.

– A legfontosabb eredmény az, hogy képesek vagyunk ellenőrzés alá vonni a járvány terjedését a teljes lakosság beoltása nélkül – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy csökkent a fertőzöttek száma a gyerekek és a tinédzserek körében is, akiket nem oltottak be. Ez azt jelezheti, hogy nincs szükség a gyerekek beoltására ahhoz, hogy az iskolák újranyithassanak.

Az oltóanyag hatásos volt a vírus brazíliai P.1-es variánsa ellen is, amelynek új elnevezése gamma.

Ezt a mutációt Manaus észak-brazíliai városban azonosították először, és fertőzőképessége miatt a vírus terjedése felgyorsult az országban.

Brazíliában 463 ezer halálos áldozatot követelt eddig a járvány. A dél-amerikai ország szenved az oltóanyaghiánytól, miközben még mindig magas a fertőzöttek száma és a halálozási arány a fertőzés terjedésének feltartóztatását célzó átfogó intézkedések hiánya miatt.

A serranai kutatás a maga nemében az első a világon – közölték a kutatók.

Az oltás nem okozott súlyos mellékhatásokat, sem elhalálozást a Covid-19 szövődményei miatt 14 nappal az után, hogy a felnőttek mindkét adagot megkapták.

Jelenleg hasonló kísérletet folytatnak egy másik, 148 ezres lélekszámú városban, Botucatuban az Oxford/AstraZeneca oltást használja a Fiocruz Intézet, amely maga állítja elő a brit-svéd fejlesztésű vakcinát.

Borítókép: Helybeliek várakoznak a koronavírus-vakcina felvételére a brazíliai Serranában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!