Valami bűzlik

2022.09.02. 12:05

Rothadó haltetemek ezreitől bűzös a Merritt-tó partja

Rothadó haltetemek ezreit sodorja a víz a San Franciscó-i-öböl és az oaklandi Merritt-tó partjaira, hatalmas bűzt árasztva a környéken – írta a The Guardian brit napilap internetes kiadása csütörtökön.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A denevérráják, csíkos sügérek, tokhalak, szardellák és kagylók feltehetően az algák elburjánzásának az áldozatai, aminek az okát a tudósok megpróbálják feltárni. Tudósok, helyi fotósok, kocogók és természetbarátok drámai felvételeket készítettek a tömeges halpusztulásról.

A Merritt-tóban hihetetlenül sokszínű az élővilág 

– mondta Damon Tighe, a tó vadvilágát dokumentáló természetbúvár. A kaliforniai Oakland Merritt-tavának ökoszisztémája egyedülálló, mert az édes és a sós víz egyaránt megtalálható benne.

Halak, rákok és kagylók egész sora él a tóban, akárcsak a szürke gémek, nemes kócsagok, libák és kacsák népes populációja. Az elmúlt években lazacok, tokhalak, medúzák és leopárdcápák egyaránt beúsztak a tóba.

A halak pusztulását feltehetően a Heterosigma akashiwo nevű mikroszkopikus algafaj elszaporodása idézte elő, amelyet július végén először fedeztek fel a San Francisco-öböl több részén, valamint a folyótorkolatokban. 

Jon Rosenfield, a San Francisco-öböl élővilágát védő, a jelenséget kutató szervezet tudósa úgy vélekedett, hogy 

ez az algafaj a feltételezések szerint felszívja az összes oldott oxigént, így a halak megfulladnak. 

 
A Heterosigma akashiwo ezen kívül méreganyagot, toxint is termel, amely szintén halpusztulást okozhat.

Az eredmény vörös, barnás árnyalatú víz, amelyben felfúvódott haltetemek ezrei lebegnek. A San Francisco-öböl Regionális Vízminőség Ellenőrző Igazgatósága szerint augusztus 10-én az algák sűrűsége több mint negyvenéves rekordot ért el.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!