Új bankók kerülnek forgalomba

2022.09.29. 07:00

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

III. Károly király

Forrás: POOL / AFP

Fotó: Carl de Souza

Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

A jelenleg forgalomban lévő 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

Most várhatóan rövidebb időbe telik az új uralkodó portréjával ellátott bankjegyek kibocsátása: 

 

a brit jegybank keddi tájékoztatása szerint a 74 esztendős király arcmásával nyomtatott pénzek forgalmazása 2024 közepén kezdődik.

 

A Bank of England közölte: a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett egyelőre folytatódik a II. Erzsébet királynő portréját viselő bankjegyek forgalomba bocsátása, és az új pénzek megjelenése után is csak az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében kerülnek forgalomba az új uralkodó képmását ábrázoló fontbankjegyek.

A királynő portréját viselő bankók továbbra is érvényes fizetőeszközök, és közülük csak az elhasználódott, sérült bankjegyeket vonják be, így lesz olyan időszak, amikor a néhai és a jelenlegi uralkodó arcmását ábrázoló fontbankjegyek egyidejűleg lesznek forgalomban 

- áll a Bank of England keddi ismertetésében.

A Bank of England öt évvel ezelőtt elindította a brit készpénzállomány teljes megújítását, és ma már kizárólag az új, polimer alapanyagú bankjegyek kerülnek forgalomba.

Ezek élettartama a szakértői vizsgálatok szerint két és félszeresen haladja meg a hagyományos papírbankókét, és az új bankjegyek azt is túlélik, ha valaki véletlenül mosógépben kimossa őket a ruhákkal együtt.

A polimer ötfontoson - az uralkodó képmásával ellentétes oldalon - Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing portréja látható.

Keddi tájékoztatásában a Bank of England felhívja a figyelmet arra is, hogy a még forgalomban lévő papírbankjegyekkel szeptember 30-án lehet utoljára fizetni, utána ezeket a jegybanknál lehet új készpénzre cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!