Reménykeltő

2022.09.12. 10:45

Etiópia a béke útjára léphet

Az etióp hadsereg ellen harcoló tigréi erők vasárnap bejelentették, hogy hajlandóak azonnal véget vetni az ellenségeskedésnek, és részt venni az Afrikai Unió közbenjárásával folyó megbékélési folyamatban. Az etióp kormány egyelőre nem reagált az ajánlatra.

Etiópiai emberek az észak-etiópiai Tigré tartományban kirobbant harcok első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Az Etiópia északi részén, Tigré tartományban dúló fegyveres konfliktusnak az elmúlt csaknem két évben becslések szerint több tízezer halálos áldozata volt, és sok millióan szenvednek az alapvető szolgáltatások hiánya miatt.

A közlemény szerint Tigrében már ki is alakítottak egy tárgyalócsoportot, amely készen áll arra, hogy késedelem nélkül munkához lásson.

A tigréi nyilatkozat az Egyesült Államok és mások nyomására született, miután a múlt hónapban ismét intenzívvé váltak a harcok a térségben. 

A tigréi hatóságok ugyanakkor bírálták az Afrikai Unió eddigi közvetítési erőfeszítéseit, és leszögezték, hogy kölcsönösen elfogadható közvetítőket, továbbá nemzetközi megfigyelőket és különböző szakértőket is be akarnak vonni a megbékélési folyamatba.

Az etióp kormány korábban kijelentette, hogy készen áll a tárgyalásokra, bárhol, bármikor és előfeltételek nélkül. A tigriéi hatóságok egyebek között az alapvető szolgáltatások újraindítását és a szomszédos Eritreából őket támadó ellenséges erők kivonását követelték.

Az Egyesült Államok, az Afrikai Unió és az ENSZ üdvözölte a tigréi hatóságok bejelentését. Washington egyúttal felszólította Eritreát és „mindenki mást” (akiket nem nevezett meg), hogy hagyjanak fel a konfliktus szításával.

A tigriéi erők 2020 novembere óta állnak háborúban az etióp szövetségi kormánnyal. Azzal vádolják Abiy Ahmed miniszterelnököt, hogy Etiópia régióinak rovására központosítja a hatalmat, ezt azonban Abiy tagadja.

A kormányfő ugyanakkor azzal vádolta meg a korábban az országos politikát uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezette tigréi erőket, hogy túl nagy függetlenséget akarnak a tartománynak. Ezt viszont a TPLF tagadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!