Takarítás

2022.09.18. 19:31

Csodát tesz a lakásban a szódabikarbóna: ragyogó tisztaság vegyszerek nélkül

A szódabikarbóna sok háztartásban az őszi nagytakarítás főszereplője lesz. Nem véletlen, hogy egyre többen használják ezt a környezetbarát csodaszert! Tökéletes megoldást ad durva és káros vegyszerek nélkül is.

Illusztráció/ha szódabikarbónával takarítjuk, a konyhai mosogató is új életre kel

Fotó: Shutterstock

A szódabikarbóna, mint takarítószer nemcsak azért egyre népszerűbb, mert olcsó. Fontos tudni róla, hogy ez egy környezetbarát szer, ami nagyban megkönnyíti a háziasszonyok dolgát - írja a Lakáskultúra. Egyszerű anyag, viszont rendkívül sokoldalúan lehet használni a háztartásban, és így nagyságrendekkel kevesebb tisztítószert kell vásárolni. Az pedig külön öröm, hogy a szódabikarbóna nem csupán a környezetet, de a pénztárcát is kíméli. Ráadásul szinte a lakás minden területén bevethető, és ragyogó tisztaságot varázsol. Lássuk, hol takaríthatunk vele:

Konyha

Ebben a helyiségben nagyon sok mindenre használhatjuk a szódabikarbónát. Talán olyan is akad az ötleteink között, ami újdonságnak hat.

  • A konyhai mosogatót és a koszos tűzhelyet mindenképp érdemes szódabikarbónával átsikálni. Ha nagyon sok a makacs, zsíros lerakódás, tegyünk egy kevés szódabikarbónát a szivacsra, és egy kevés vízzel hígítsuk fel úgy, hogy könnyen kenhető massza jöjjön létre. Ezzel töröljük át a felületet, és hagyjuk hatni tíz percig. Utána jöhet a sikálás.
  • A szódabikarbóna szagtalanításra is használható, sokan a macskaalomba is szórnak belőle egy keveset. A szemeteskuka takarításához ezen hatása miatt a legjobb választás ez a csodaszer, hiszen a fertőtlenítés mellett elveszi a kellemetlen szagokat is. Amikor szemeteszsákot cserélünk, az új zsák aljába tegyünk egy evőkanálnyit, így soha nem lesz büdös a kuka. A hűtőben is bevethetjük a módszert: ebben az esetben egy kis tálkában helyezzük a készülék egyik polcára a szódabikarbónát.
  • A megfoltosodott fém evőeszközök, kanalak és húsvillák is pikk-pakk ragyogni fonak, ha átdörgöljük felületüket szódabikarbónával.
  • Amilyen praktikusak a műanyag ételes dobozok, annyira hamar színeződnek és sajnos gyakran fölveszik az ételek szagát. Bár sokan az üvegre szavaznak inkább, a súlya miatt ez a megoldás nem feltétlenül praktikus. Viszont a műanyag dobozokat remekül frissen lehet tartani: használat után áztassuk őket szódabikarbónás vízbe, a kezelés minden kellemetlen vagy zavaró szagot eltüntet.

Fürdőszoba

A kádat, a zuhanyzót, a vécét és a mosdókagylót is tökéletesen tisztára lehet varázsolni szódabikarbónával. Mivel ez az anyag bónuszként fertőtlenít is, így két legyet üthetünk egy csapásra.

Szórjunk szódabikarbónát a súrolandó felületre, és szivaccsal alaposan dörzsöljük át vele. Ezután töröljük le nedves ruhával, majd egy kis ecettel. Kombinálhatjuk friss citrommal is, ebben az esetben nemcsak tiszta, henem frissen illatos lesz a fürdő. A vécétakarításhoz tegyünk 1-3 evőkanál szódabikarbónát a kagylóba, majd sikáljuk át a kefével. Ezután jöhet az ecetes, vagy akár citromos átöblítés.

Szódabikarbóna a hálóban is

Kevesen tudják, milyen jól alkalmazható hálószobában is a szódabikarbóna. Szórjunk egy csészényit a matracra belőle, majd finoman oszlassuk el a szemcséket a teljes fekvőfelületen. Hagyjuk hatni egy órát, utána alaposan porszívózzuk ki. A szódabikarbóna hatástalanítja a poratkák jelentős részét és felfrissíti a matrac huzatát. A kezelés után húzzunk tiszta ágyneműt! Sokkal pihentetőbb lesz az alvás ugyanazon a felületen.

Elűzi a hangyákat a lakásból

Keverjünk össze 1 evőkanál porcukrot és 1 evőkanál szódabikarbónát. A keveréket szórjuk rá azokra a helyekre, ahol általában meg szoktak jelenni a hangyák. Az édes íz miatt megeszik majd a keveréket, hiszen édes. Csakhogy a cukorral együtt a szódabikarbónát is elfogyasztják, ami viszont káros rájuk és elpusztítja őket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!