Gyorsan kellett cselekedni

2022.08.18. 07:10

Űrséta közben hibásodott meg egy orosz kozmonauta szkafandere

Oleg Artyomjovnak vissza kellett térnie a Nemzetközi Űrállomás légzsilipjébe, és rá kellett kapcsolódnia az űrállomás energiaellátására.

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Meg kellett szakítani két orosz kozmonauta űrsétáját szerdán egyikük szkafanderének hibája miatt – közölte a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási hivatal.

Oleg Artyomjovnak mintegy három órával az űrséta megkezdése után gondja akadt űrruhája akkumulátorával, ami miatt vissza kellett térnie a Nemzetközi Űrállomás (ISS) légzsilipjébe, és rá kellett kapcsolódnia az űrállomás energiaellátására.

Oleg, dobj el mindent, és menj vissza

– volt hallható a moszkvai repülésirányítástól az élőben közvetített űrséta során. 

Dobj el mindent, és azonnal indulj vissza... gyere vissza, és kösd rá magad az állomás áramellátására

– tették hozzá.

A Roszkoszmosz hangsúlyozta, a kialakult helyzet nem veszélyeztette Artyomjov egészségét. A amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szintén megerősítette, hogy a kozmonauta nem volt veszélyben. Társa, Denisz Matvejev előbb besegítette őt a zsilipbe, majd ő is utasítást kapott, hogy térjen vissza a fedélzetre.

A Roszkoszmosz közölte, hogy a bejezetlenül maradt teendőket egy későbbi űrséta során fogják elvégezni.

Az eredetileg hétórásra tervezett űrsétán az űrhajósoknak egyebek között két kamerát kellett volna bekötniük. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén jelenleg három orosz, három amerikai és egy olasz űrhajós teljesít szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!