Érdemes ellenőrizni

2022.08.28. 10:20

Ön tudja, mely készülékek fogyasztják a legtöbb energiát az otthonában?

A jelenlegi helyzetben mindannyian arra törekszünk, hogy az áram- és gázfelhasználásunk csökkentsük, ennek pedig egyik legegyszerűbb módja, ha csökkentjük a pazarlás mértékét és így a számláink sem lesznek hajmeresztően magasak.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anatoliy Karlyuk

Egy új előrejelzésben az Egyesült királyság háztartásait figyelmeztetik, hogy az energiaszámlák jövő áprilisban meghaladhatják majd az 5000 fontot is.

Az Auxilione tanácsadó cég ma reggel azt mondta, hogy az Ofgem évi 5038 GBP-ban (közel kétmillió forintban) állapíthatja meg árplafonját, ami újabb csapás a britek számára.

Mivel sokan aggódnak amiatt, hogy mennyi lesz az energiaszámlájuk októbertől, fontos, hogy megpróbáljuk a költségeket lehetőleg alacsonyan tartani.

A Radiators Online energetikai szakértői összefoglalták, hogy melyek az otthonunk leginkább energianyelő készülékeit és azt, hogy milyen költséges az üzemeltetésük.

Melyik elektromos készülék működtetése a legköltségesebb? 

A szakértők szerint a légkondicionáló a legnagyobb energiafogyasztó az otthonunkban.

A legtöbb HVAC rendszer a nap 24 órájában üzemel. Hatékonyságtól függően átlagosan 72 kWh-t fogyaszthat el egy ilyen készülék egy nap alatt, ami éves szinten akár 4967,65 fontba, azaz naponta 13,61 fontba kerül egy brit háztartásnak.

A szakértők szerint, a pénzmegtakarítás érdekében ajánlott befektetnünk egy programozható termosztátba. 

Amennyiben még kevesebb energiát szeretnénk felhasználni, vegyük fontolóra az egyenáramú ventilátorokat is. Ezek olyan kevés energiát használnak fel, hogy egy ventilátor teljes sebességgel, napi 24 órában történő működtetése évi 24,83 (tizenkétezer forint) és 164,25 font (közel hetvenkilencezer forint) között állna meg – olvasható a Mirror.co.uk cikkében.

Mennyit áramot fogyaszt egy hőszivattyú?

A szakértők szerint a következő helyen a vízmelegítők állnak a listán, amelyek napi 828,55 fontba (közel négyszázezer forintba) kerülnek, ha egy évig minden nap használjuk. Mivel ez hatalmas összeg, amely csak a víz melegítésére menne el, így érdemes elgondolkoznunk egy olyan háztartási eszközön, amely 500 watt körüli teljesítményre képes és villamosenergiával adja át a hőt.

Mennyi energiát fogyaszt a hűtőnk és mindez mekkora költség egy háztartásnak?

A hűtőszekrénynek a nap 24 órájában működnie kell, hogy az étel friss maradjon. Ezáltal a készüléknek  4,32 kWh-t használ fel egyetlen nap alatt. Ezt ha megszorozzuk 365 nappal az átlagos kWh-áron, azt kapjuk, hogy a hűtőszekrény évente 299,30 fontba - azaz 144 ezer forintba - kerül egy háztartásnak.

A mosogatógép, amellyel időt spórolhatunk, de energiát és pénzt nem

Sokan a kényelem kedvéért használnak mosogatógépet, de az üzemeltetésük egy vagyonba kerül. Körülbelül 1800 watt szükséges ahhoz, hogy egy mosogatógép egy órán keresztül működjön. Ugyan ezzel az energiafelhasználással egyébként egy átlagos mosógép körülbelül két órát tud üzemelni.

Mennyi áramot fogyaszthat egy mosógép?

A Radiators Online szóvivője elmondta, hogy listájukon a legolcsóbban fenntartható háztartási gép a mosógép. Az általuk megjelölt készülék széles körben használt és mindössze 500 wattra van szüksége a működéséhez. A mosógépek energiahatékonyabbak hideg víz használatával, ezáltal ha minden nap használjuk, akkor az elektromos áram fogyasztása mindösszesen 18,25 fontba ( közel kilencezer forintba) kerül majd évente.

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!