Régészet

2022.07.03. 17:00

Neandervölgyi emberek lakhelyét fedezték fel egy üzbegisztáni barlangban

A neandervölgyiek lakhelyét üzbég régészek az Üzbegisztán déli részén fekvő Surkhan-Darja tartomány egy barlangjában fedezték fel.

Az üzbég idegenforgalmi és kulturális örökségi minisztérium közleménye szerint a lelet a Kr. e. 100-40 ezer év közötti korszakból származhat. A 2021-ben felfedezett Khatak-barlangban június eleje óta folynak ásatások. A munkálatokban az üzbég régészek mellett egy ausztrál paleontológus is részt vesz a Griffith Egyetemről.

A minisztérium tájékoztatása szerint a leletre egy nehezen megközelíthető, függőleges sziklafalból 15-20 méter magasan nyíló barlangban bukkantak rá. A neandervölgyi lakóhelyen hamu maradványait, egy kerek tűzhelyet, valamint kőfegyvereket és vadállatok összezúzott csontjait találták meg. A minisztérium egy múzeumot akar létrehozni, ahol a Khatak-barlang régészeti emlékeit őriznék meg a Surkhon természetvédelmi területen.

Borítókép: Neandervölgyi rekonstrukció egy német múzeumban 6 dpa Picture-Alliance via AFP / David Young

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!