Ezeréves kegytárgy

2022.07.12. 17:10

Megkerült a Krisztus vérét tartalmazó, ellopott ereklye a fécampi apátságba

Az ereklye egy műkincsek felkutatásával foglalkozó holland detektív közreműködésének köszönhetően lett meg.

Megkerült a normandiai fécampi apátságból hat hete ellopott, a legenda szerint Krisztus vércseppjeit tartalmazó ereklye. Az ezeréves kegytárgy egy műkincsek felkutatásával foglalkozó holland detektív közreműködésének köszönhetően lett meg.

Az ereklyét június 1-jén késő este lopták el a Le Havre kikötőjétől északkeletre fekvő fécampi apátság sekrestyéjéből. A tolvaj éjszakára bezárkózhatott az épületbe, amelyet nem védett megfelelő biztonsági berendezés.

„Az ellopott műkincsek hét-nyolc százaléka kerül vissza, nagy részük viszont megsemmisül. Ebben az esetben szerintem a tolvajnak fogalma sem volt arról, hogy mi került a birtokába” – mondta el a műkincset visszaszerző holland nyomozó, Arthur Brand a BBC-nek.

Az ereklye két fiolát tartalmazott, a legenda szerint Krisztus vércseppjeivel, amelyeket a legenda szerint egy ládában a tengerbe dobtak, és Fécampban sodródott partra. A fiolák mellett több liturgikus edényt és egyéb tárgyat is elloptak a sekrestyéből.

Brand elbeszélése szerint egy ismeretlen lépett vele kapcsolatba e-mailben, és ő vezette nyomra a lopott tárgyakkal kapcsolatban. Mint kiderült, a tolvaj a barátjánál tárolta a lopott dolgokat. Amikor a barát rájött, hogy mi került hozzá, átadta annak a személynek, aki végül értesítette a nyomozót.

Brand azt ajánlotta, hogy vigyék el neki, hagyják az ajtajánál, és csengessenek be hozzá. Ugyanis ha az apátságba vitték volna vissza, letartóztathatták volna őket.

A kalandos úton hozzákerült ereklyét Brand kedden adta át a holland rendőrségnek, amely visszaviszi a fécampi apátságba.

Az apátság híres ereklyéjét több mint ezer éve látogatják a zarándokok.

Borítóképünkön Arthur Brand holland nyomozó a legenda szerint Krisztus vércseppjeit tartalmazó ereklyével. Fotó: AFP/Jeremy Audouard

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!