Tippek

2022.06.11. 07:02

Kicsi a szoba? Ha így rendezi be, tágasabbnak tűnik

Legyen háló- vagy gyerekszoba, esetleg egy kisebb konyha, az apróbb alapterületű helyiségek berendezése, dekorálása igen trükkös. Nem kell azonban elkeseredni, hiszen a kis alapterületű helyiségekben könnyebb változtatásokat eszközölni és néhány optikai trükkel máris tágasabbnak, hívogatóbbnak tűnik akár egy félszoba is.

Csakis egy színben!

A kis szoba alapvető szabálya, hogy a tértágítás érdekében a falakat egységes színre fessük, azaz egyes felületek színben ne üssenek el a többitől. Ez – az egyébként stílusos megoldás – ugyanis csak a közepes méretű vagy tág szobákban mutat jól. Ha mindenképpen kísérleteznénk a színekkel, akkor is hasonló árnyalatok közül válasszunk, fehér mellé bézs még jöhet, de királykék például már nem - hívja fel a figyelmet a Lakáskultúra cikke.

Hasonló a helyzet a mintás tapétákkal is. 

A nagy minták egyáltalán nem érvényesülnek kis terekben, az apró minták pedig nem igazán segítenek a térérzet növelésében.

A kisebb szobák falát általában világos színűre festik. Gyerekszoba esetében kifejezetten érdemes ezekben az árnyalatokban gondolkodni, de ha hálószobáról vagy vendégszobáról van szó, akár sötétebb árnyalatokkal is próbálkozhatnak a bevállalósabbak. Tévhit, hogy a sötét „összehúzza” a szobát, épp ellenkezőleg: a sötétebb fal „visszahúzódik” a térben, ezzel is tágasabbnak mutatva azt. Nyugodtan választhatunk például kéket, szürkét, de jó döntés, ha a zöld egyik mélyebb árnyalatát próbáljuk ki.

Kompromisszumos megoldások

A kis hálószoba legnagyobb kihívása az ágy elhelyezése. Az sohasem komfortos, ha az ágyat a falnak toljuk és így is csak néhány centimétert hagyunk mellette a közlekedésre. Ezt a problémát a szűk, téglalap alakú szobában egy kisebb ággyal orvosolhatjuk, vagy kinyitható kanapéval. Választhatunk előre nyíló szófát, bár ezek általában nem olyan kényelmesek. Az oldalra nyitható kanapék esetében azok tudnak állandó ágyként funkcionálni, amelyeknek az ülése, illetve háttámlája nem íves, hanem lapos.

Az egyetlen ággyal árválkodó kis szoba nem igazán lesz otthonos, ezért, ha elfér, legalább egy éjjeliszekrényt és egy karosszéket helyezzünk el a helyiségben. Ha ez nem lehetséges, akkor lebegőpolcok felszerelésével vihetünk be néhány tárgyat a szobába, amelyek így nem az amúgy is szűkös padlófelületen sorakoznak.

Harmonizáló részletek

Kisebb szobákban nagyon fontos, hogy a kiegészítők ne legyenek kontrasztosak a fallal, illetve a bútorokkal: ha sötét a fal, keressünk hozzá ugyanolyan árnyalatú sötétítőfüggönyt. A képek viszont ne legyen miniatűrök csupán azért, mert a szoba kicsi. Ha bátrak vagyunk, és nagy méretű képet helyezünk a falra, azt a benyomást keltjük, mintha egy nagyobb falat látnánk, hiszen a szemünk nem feltétlenül magára a falra fókuszál.

Trükkök és tükrök

Alapszabály, hogy a tükrök és a tükröződő felületek növelik a térhatást. Ha élénkebbé – és ezzel együtt tágasabbá – akarjuk varázsolni a teret, akkor ügyeljünk arra, hogy a kis szoba berendezésében megjelenjenek a fényes textúrák: egy teljesen matt hatású szoba akkor elegáns, ha megfelelően nagy tér társul a merész stílushoz. A legegyszerűbb, ha már maga a falfesték vagy a bútorfront sem matt, hanem legalább selyemfényű. Ha pedig igazán érdekes összhatást szeretnénk elérni, amely növeli a térérzetet, akkor válasszunk metálfényű festéket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!