Fekete lyuk

2022.06.06. 12:00

Hátborzongató optikai csalódást alkottak a kutatók

A kutatás szerint egy új optikai csalódás a legtöbbünket egy táguló fekete lyukra emlékeztet, azaz olyan növekvő sötétségérzetet kelt az emberekben, mintha egy fénytől mentes térbe lépnének be.

Az illuzórikus előremozdulás valószínűleg az elménk játéka és egyfajta módja annak, hogy felkészítsen bennünket a változásra. A kutatók szerint a világosságról a sötétségre való változás előrejelzésével a látórendszerünk sokkal gyorsabban tud alkalmazkodni a potenciálisan és esetlegesen veszélyes körülményekhez – írja az Origo.
Ahogyan a vakítás elkápráztathat, úgy a sötétségbe merülés is valószínűleg kockázatos, miközben egy sötét környezetben kell navigálnunk. Bár, mint minden illúziónál, ezt a virtuálisan táguló sötétséget is a hitelesség feláldozása árán tapasztaljuk meg, mivel a megfigyelő nem halad előre és nem lép be semmilyen sötét térbe

– írták a ScienceAlert online tudományos portálon idézett cikkükben a szerzők. 

A Frontiers in Human Neuroscience tudományos szaklapban publikált tanulmány az első, amely ezt az optikai csalódást elemezte, és megvizsgálta azt is, hogy a lyuk színe és a környező pontok hogyan befolyásolják mentális és fiziológiai válaszainkat.

A szakemberek a vizsgálat során egy 50 fős, normál látású résztvevőből álló csoportnak mutattak be különböző színű táguló lyukú képeket a képernyőn. 

A sorozatban az illúzió kódolt változatait is láthatták az önkéntesek, ami fényben vagy színben nem volt észrevehető minta. Az előre mozgás illúziója akkor volt a leghatékonyabb, ha a lyuk fekete volt. Amikor a lyuk ilyen árnyalatú volt, a résztvevők 86 százaléka úgy érezte, hogy a sötétség feléjük tart.
Az önkéntesek szemmozgásának nyomon követése során az is kiderült, hogy a pupilláik öntudatlanul kitágultak a fekete lyuk láttán. 

Eközben, ha a lyuk fehér volt, a pupilláik csak egy kicsit húzódtak össze.
Az új táguló lyuk illúziója alapján láthatjuk, ahogy a pupilla arra reagál, ahogyan a fényt érzékeljük. Még akkor is, ha ez a fény képzeletbeli, mint az illúzióban

– mondta Bruno Laeng, a norvég Oslói Egyetem pszichológusa. 

A tanulmány szerzői azonban nem biztosak abban, hogy a csoport 14 százaléka miért nem észlelt illuzórikus tágulást, amikor a lyuk fekete volt. Arra azonban rámutattak, hogy azok az emberek érezték a legerősebben az illúziót, akik pupilláinak átmérője a legnagyobb mértékben változott.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!